København jagter verdensrekord for flere fisk i havnen

I juni 2021 installerede By & Havn og WWF 50 fiskehoteller i Københavns Havn. Fiskehotellerne sikrer flere beskyttede levesteder for de mange fiskearter i havnen, og de første tre måneder har givet mod og lyst til mere. Installeringen af de første 50 fiskehoteller er det største i Nordeuropa, og nu skal verdensrekorden til København, når 50 bliver til 100.

Foto af: Remy Dubas, Ecocean

De første 50 Biohuts har allerede vist en effekt, og nu er målet at bevæge sig fra at være det største Biohut-projekt i Nordeuropa til at tage den uofficielle verdensrekord i Biohuts, når 50 bliver til 100, som en del af By & Havn og WWF Verdensnaturfondens femårige partnerskab. Det sker med udgangspunkt i FN’s Verdensmål 14, Livet i Havet, der skal forbedre levestederne for fisk og øge biodiversiteten i havnen.

Virksomheden Stromma, der er Nordeuropas førende udbyder af oplevelser blandt andet i form af kanalrundfart og Hop On-Hop Off sightseeing, går forrest blandt samarbejdspartnerne og bidrager gennem installeringen af 20 Biohuts til at gøre Københavns Havn til den havn i verden med flest Biohuts. Strommas Biohuts bliver installeret allerede den 9. september på to steder i havnen: Frederiksholms Kanal og Ofelia Plads.

”Som ansvarlig virksomhed har det stor betydning for Stromma, at Københavns Havn og kanaler er rene. Derfor installerede vi allerede i 2019 to Seabins, som er en slags havskraldespande, der tilsammen opsamler knap 2 tons affald fra vandoverfladen årligt. De to Seabins er installeret i Strommas bådebro i Nyhavn. Nu er det så fiskeynglen, som vi gør en ekstra indsats for. Småfiskene inviteres indenfor i ”Strommas fiskehoteller”, og vi ser frem til at intensivere forbedringen af biodiversiteten i samarbejde med WWF og By & Havn,” siger adm. direktør Mads V. Olesen, Stromma Danmark.

LÆS OGSÅ:  Danmarkspremiere: Ny actionpark i Københavns

25 Biohuts sættes til salg

Med Strommas bidrag når Københavns Havn op på i alt 70 Biohuts. Men der mangler fortsat 30 for at nå rekorden. Derfor har By & Havn besluttet at sætte 25 Biohuts til salg for danske samarbejdspartnere, der ønsker at sætte et positivt præg på havnen, biodiversiteten og livet under havoverfladen. Salget er som udgangspunkt åbent for både virksomheder, grundejerforeninger og andre, der har lyst til at bidrage positivt til livet under havets overflade i Københavns Havn. De 25 Biohuts installeres 4-5 forskellige steder i havnen, hvor de hverken kolliderer med badende, sejlende eller stærke strømforhold.

Københavns Havn er en af de reneste havne i verden, og det skyldes blandt andet, at By & Havn flere gange ugentligt gør havnen ren, før byen vågner. Vi ønsker også at gøre livet under vandet endnu bedre og sikre os, at havnens eget økosystem fungerer. Derfor er vi glade for vores samarbejde med WWF Verdensnaturfonden og de metoder til forbedring af biodiversiteten, som de introducerer os for. Vi vil rigtig gerne sætte fokus på – og gå forrest i kampen for – at havnen både kan fungere rekreativt for københavnerne og samtidig være et rent og attraktivt miljø for havets fisk,” siger adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

Borgerne konkurrerer om de sidste fem Biohuts

LÆS OGSÅ:  Det københavnske marked for ejendomsinvesteringer er blevet mere attraktivt

Københavnere og andre private borgere kan også være med. By & Havn udlodder de sidste fem Biohuts i en fotokonkurrence på Instagram, hvor man som helt almindelig borger kan deltage og få sit navn på et fiskehotel og blive en del af havnens historie. Levetiden på et fiskehotel er cirka 10 år, så man kan nyde sit navn omgivet af havnens fisk på mange gåture fremover.

Man deltager i konkurrencen ved at lægge et billede på Instagram med hashtagget #SammenOmHavetiHavnen. Billedet skal afspejle netop dét tema: at vi er sammen om havet i havnen.

Konkurrencen løber fra den 1.-14. september, og man kan læse mere om konkurrencen, udvælgelsen af vinderne her.

”Et projekt i denne størrelsesorden gør København til den by i verden med flest Biohuts. Det er et glimrende eksempel på, hvordan man som by ved at investere i naturen ikke kun gør noget godt for fiskene og biodiversiteten, men også opnår gevinster på mange andre områder. Fx er flere fisk i havnen med til at styrke balancen i havets økosystemer, som bliver mere modstandsdygtige overfor eksempelvis indvandring af nye invasive arter samtidig med, at der åbnes for flere rekreative aktiviteter. Derfor håber vi også på, at dette projekt kan være til inspiration for andre til en mere fremadsynet tilgang til byudvikling, hvor storby og natur ikke er hinandens modsætninger,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

LÆS OGSÅ:  Fisk fra Stillehavet fanget i Kattegat

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)