Køberbarometer: Endnu flere vil købe bolig i den kommende tid

Villasalget trak frem i marts – de kommende måneder ser også travle ud for huskøberne. Flere lejlighedskøbere melder sig. Interessen for køb af sommerhus er uændret høj, viser stor måling

Det stopper ikke nødvendigvis her.

Selv om handelstallene fra Boligsiden viser, at der blev smidt ekstra kul i marts med rekordmange bolighandler, så ser de kommende måneder også særdeles travle ud for købere og boligsælgere.

  • 14,9 % har planer om at købe en bolig i løbet af det næste halve år.
  • I starten af året var det 15,0 %.
  • I april 2020 og i starten af coronapandemien var interessen lavest set i barometerets tid. Kun 11,6 % ville købe bolig.
  • En del angav dengang, at usikkerhed pga. corona holdt dem tilbage.

Det viser et nyt køberbarometer fra ejendomsmæglerkæden Home og analysevirksomheden YouGov gennemført blandt over 2100 danskere over 18 år*.

– Boligsalget var historisk stort i marts. I home satte vi alle tiders rekord, og det var den unikke kombination af et stærkt salg af alle typer boliger på samme tid og i hele landet. Det er især det store villamarked, der har skiftet til et højere gear. De kommende måneder tegner også til at blive travle, siger Michael Dalsager, der er talsperson og boligmarkedsanalytiker i Home.

  • Interessen for villaer holder sig nemlig højt på 6,3 % mod 6,7 % i seneste måling. I juli 2020 var det kun 4,6 %.
  • Interessen for lejligheder tegner til at fortsætte op. 5,7 % vil købe ejerlejlighed – mod 5,4 % i januar. Tilbage i oktober var det kun 3,8 % af danskerne, der havde planer om at købe en lejlighed.

– Lejlighedskøb var påvirket mest og længst af coronaen – det ses både i barometeret og de faktiske handler. Men den usikkerhed må siges at være smidt fra sig. Handler og priser er i top, og interessen er der fortsat, siger Michael Dalsager.

  • Sommerhuskøberne har heller ikke droppet planerne trods udsigt til mere genåbning. Hos 3,1 % står der et sommerhus på ønskesedlen – det samme som for et kvartal siden. I april 2020 var det kun 1,7 %.
LÆS OGSÅ:  Hvert femte minut blev der solgt en bolig i 2020

Flere vil sælge bolig

Helt overordnet ser Home en udvikling i aktiviteten og barometeret, hvor den store køberinteresse bliver bedre modsvaret af interessen for at sælge. Ifølge homes barometer stiger interessen for at sælge nemlig for andet kvartal i streg.

– Vores ejendomsmæglere er ude på mange flere salgsvurderinger hos boligejerne, og ifølge barometeret er især interessen for at sælge lejligheden væsentlig højere, end vi har set tidligere, så der er flere lejligheder på vej til køberne, men generelt sættes der flere boliger til salg lige nu, siger han.

De seneste uger har tendensen været, at der er sat flere boliger til salg, end der er solgt.

Bedre balance er godt 

Et større udbud er positivt for den enkelte på boligjagt, men en bedre balance er også med til at gøre boligjagten mere lige mellem købere og sælgere.

– Boligpriserne er steget markant på et år – for alle typer af boliger og i særdeleshed i visse geografier. En væsentlig forklaring har været, at udbuddet til salg længe ikke matchede efterspørgslen. Det ser bedre ud nu, siger Michael Dalsager.

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2117 CAWI-interview med danskere i alderen
18+ år, i perioden 6. – 12. april. 

Har du planer om at købe bolig inden for det næste halve år? April 2021 Januar 2021 April 2020
Ja (NET) 14,9% 15,0% 11,6%
Ja, hus/rækkehus 6,3% 6,9% 4,9%
Ja, lejlighed 5,7% 5,4% 4,6%
Ja, sommerhus/fritidsbolig 3,1% 3,1% 1,7%
Ja, anden type bolig 1,5% 1,1% 1,4%
Nej 85,1% 85,0% 88,4%
Totalsum 101,7% 101,4% 101,0%