Site icon 24NYT

Kollerups opgør med bøvl og bureaukrati er symbolpolitik

Mere end hver tredje virksomhedsejer oplever, at bureaukrati tager for meget tid og begrænser omsætningen. Nu vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) mindske bureaukratiet til fordel for erhvervslivet, oplyser han til Berlingske i et skriftligt svar.

Simon Kollerup (S) er ikke den første minister, der har villet mindske bureaukratiet. ”Vi skal afskaffe bøvl og bureaukrati for fire mia. kroner”, lød meldingen fra tidligere innovationsminister Sophie Løhde (V) i 2018, før Socialdemokratiet overtog regeringsposten.

Og før det opfordrede den tidligere blå regering i 2017 borgere til at melde en regel i den offentlige sektor, hvis de mente, at den var overflødig.

Og før det havde den socialdemokratiske regering under Helle Thorning-Schmidt en målsætning i 2012 om, at der skulle fjernes byrder for virksomhederne svarende til fire mia. kroner frem mod 2020.

Og sådan kunne man blive ved med samtlige regeringer siden 1982, hvor den konservative statsminister Poul Schlüter mente, at det skulle være ”lettere at være dansker”.

24NYT: Alle regeringer de seneste 30 år har forsøgt sig med afbureaukratiseringsreformer, men de er alle fejlet. Men på trods af mange års kamp mod virksomhedernes byrder, viser rapporter fra OECD, at Danmark ligger i den tunge ende, når det gælder bøvl og byrder i nye love, regler og bestemmelser.

Ifølge Cepos er den samlede regelmængde i gældende love og bekendtgørelser steget med 187 pct. fra 1989 til 2018.

Forskning fra USA viser, at 1 pct. stigning i regelmængden koster mellem 0,4 og 0,7 pct. vækst i bnp. Hvad har en gennemsnitlig vækst i regelmængden på 3,6 pct. om året igennem 30 år kostet danskerne?

Trods talrige tiltag, der har haft til hensigt at afbureaukratisere, er omfanget af lovgivning i Danmark siden 1989 steget ufortrødent, og man skal derfor være meget naiv for at tro, at Kollerups udmeldinger om, at han er klar til opgør med bøvl og bureaukrati, er andet end symbolpolitik.

Exit mobile version