Site icon 24NYT

Kommune vil være Danmarks vildeste

Der er i Guldborgsund Kommune allerede sået over 20.000 kvadratmeter blomstereng. Foto: Guldborgsund Kommune

Guldborgsund Kommune melder sig ind i Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks VILDESTE Kommune.

Miljøminister Lea Wermelin har inviteret alle landets kommuner med i konkurrencen om at blive ”Danmarks VILDESTE Kommune”. Det bliver med Guldborgsund Kommune som en af kombattanterne, det har Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget netop besluttet.

–          Det er oplagt, at vi deltager. Det er en del af udvalgets strategi at fremme bæredygtighed, og vi har i kommunen arbejdet for at fremme biodiversitet i mange år – senest har vi afsat en pulje på 500.000 kroner, som skal bruges på forskellige biodiversitetsprojekter. Så det er lige i vores boldgade, og jeg er sikker på, at vi står stærkt i feltet allerede, siger formand for udvalget Peter Bring-Larsen.

I kommunen er der siden 2014 udlagt tæt på 20.000 kvadratmeter med bivenlige blomsterenge. Det gør kommunen til en af de mest bivenlige i Danmark kåret af Danmarks Biavlerforening. Dertil kommer masser af vild natur på blandt andet Saxenhøj, der er en af frontløberne i kommunens vilde naturindsats.

–          Vi har rigtigt mange projekter, vi kan fremhæve allerede. Vi er langt foran mange kommuner, når vi taler om at omlægge græsarealer til blomsterenge, og så har vi også de store naturgenopretningsprojekter i kommunen. Vi kan blandt andet se, at indsatsen på Bøtø har givet leverum til flere sjældne sommerfugle, og sidste år begyndte vi i samarbejde med Den Danske Naturfond at genskabe et tidligere intensivt dyrket landbrugsareal i Bøtø Nor til natur, fortæller udvalgsformanden.

Der endnu flere vilde initiativer i år.

–          Vi står overfor at plante fire folkeskove, som borgerne selv har doneret gennem indsamlingsshowet ”Danmark Planter Træer”. Dertil kommer at vi har flere projekter i gang med borgere, der rigtigt gerne vil gøre deres by vildere, så det er samarbejder, som vi vægter højt. Samtidig vil vi også gerne omdanne flere græsarealer til blomstereng i en tæt dialog med de kommende naboer, siger Peter Bring-Larsen.

Det er op til kommunerne, hvordan de griber deres deltagelse i konkurrencen an. Nogle af vinderkriterierne er: Idérigdom, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og engagement.

–          Vi oplever et stort engagement og stor lyst fra borgerne til selv at komme i haven og gøre plads til bier og sommerfugle, og hver en kvadratmeter tæller, for det er sammen, at vi virkelig kan rykke på det her. Hvis alle gør en lille ting, for eksempel sparer lidt på græsslåningen derhjemme, så kommer vi langt, når alle indsatser lægges sammen. Og er det ikke dejligt, at man kan gøre ganske meget godt for naturen ved bare at lade stå lidt til i haven, siger udvalgsformanden.

Vinderen af konkurrencen kåres i slutningen af år 2022.

Exit mobile version