En analyse fra Dansk Industri (DI) fra juli måned viser ifølge Berlingske, at kun knap hver tredje plejehjemsbeboer ved, at de har mulighed for selvbestemmelse ved valg af plejebolig. Siden 2017 er det et fald på syv procentpoint.
Ældre, der bliver visiteret til en plejebolig, har haft frit valg siden 2002. Ifølge DI sker valget dog med bind for øjnene, og mere end syv ud af ti ældre ønsker indflydelse på, hvilken plejebolig de ønsker at flytte ind i.
”Der skal være valg mellem offentlige og private plejehjem. Vi opfordrer også kommunerne, Christiansborg og Folketinget til at satse mere på mangfoldighed, og sikre at borgerne har noget at vælge imellem”, siger Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri.
Når knap en tredjedel af befolkningen ikke ved, at de kan træffe et valg om plejebolig, kan årsagen være, at der ikke er nok information på området.
”Vi får temmelig ofte den fornemmelse, at kommunerne har interesse i at sikre, at borgerne vælger de plejetilbud, som kommunen selv driver. Det, tror jeg, er en af hovedforklaringerne på det”, siger han Jakob Scharff.