Kongehuset beskyldes for politisering

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary gør sig stadigt oftere skyldige i at forlade princippet om at favne bredt og være upolitiske, f.eks. når kronprinsesse Mary bliver protektor for et LGBT-pridearrangement, eller når parret promoverer venstreorienterede kunstnere, siger Pernille Vermund til Berlingske.

Nye Borgerlige-formanden mener, at kongehuset har en meget lang historie bag sig som en apolitisk institution. ”Særligt Hendes Majestæt Dronning Margrethe har formået at forstå, hvordan man forholder sig relativt neutralt. I det lys går Kronprinsparret skridtet længere ved at tale klimapolitik, deltage i klimaarrangementer og uddele priser til de her minoritetsgrupper, som jo laver et stykke politisk arbejde i civilsamfundet”, siger hun.

Pernille Vermund hævede især øjenbrynene, da popsangerinden Jada modtog den anden af Kronprinsparrets stjernedryspriser. For Jada brugte bl.a. sin takketale til at udråbe et ”ned med patriarkatet og det hvide overherredømme”, og dermed blev Kronprinsparret ifølge Pernille Vermund ”pludselig hvirvlet ind i noget, som er meget politisk”.

Ifølge Pernille Vermund kan kronprins Frederik eller kronprinsesse Mary tages til indtægt for de politiske statements, som tilfældige kunstnere, kongehuset overrækker priser til, kommer med.

Kongehuset træffer bevidste politiske valg, når man i stigende grad uddeler priser til venstreorienterede kunstnere og minoritetsgrupper. ”Og de bevidste valg er mere politiske end det, jeg synes, man har taget tidligere. Og jeg vil stadig mene, at det er en skidt vej at gå”, siger Pernille Vermund.