DEBAT.
Af Line Ervolder, Det Konservative Folkeparti – Medlem af Region Hovedstaden, Sundhedsudvalget & Medlem Københavns Borgerrepræsentation
Den kommende udligningsreform, som i skrivende stund ikke er forhandlet færdig endnu, efterlader flere kommuner med spørgsmål, som de ikke kan få besvaret.
Da selve kriterierne for, om man skal betale eller modtage, har den socialdemokratiske regering valgt at holde for sig selv. Man kan således se, at samtlige konservative kommuner, på nær en (Sorø) står til at skulle aflevere endnu flere penge end de i forvejen bidrager med. Debatten er blevet dygtigt kommunikeret til at handle om, at de rige kommuner ikke vil hjælpe de fattige. Hvilket man forstår primært, at de Socialdemokratiske kommuner er.
Men hvor mange betaler i blinde en regning uden at vide hvad de betaler til? For når kommunerne spørger ind til de kriterier, som de er blevet bedømt ud fra, er de blevet mødt af en larmende tavshed fra regeringen. Ergo, selve grundlaget for beregningerne, om man er rig eller fattig, er der således ingen dokumentation for. Ikke nogen man kan få at se. For at dvæle lidt mere ved besynderlig adfærd, så blev Gentoftes borgmester Hans Toft (K) ringet op af indenrigsminister Astrid Kragh (S), dagen før at det første udspil blev offentliggjort.
Hans kommune stod til at skulle yde mest. Det vil sige, mere end de 10 millioner kroner de i forvejen betaler om dagen til andre kommuner. Baggrunden for den beslutning kunne han ikke få indsigt i. Sådan foregår ordentlig samarbejde ikke og det virker meget besynderligt, at inden man skal til at forhandle en gennemgribende reform, som hele Danmark skal kunne se sig selv i, har regeringen allerede lavet en dem og os inddeling. Udpeget syndebukke.
Vi, fra Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti i København har bedt indenrigsministeriet om aktindsigt i de kriterier der ligger til grund for den nye måde at beregne udligning på. Så vi kan tage debatten på et oplyst grundlagt, så borgerne i København ved hvorfor der i fremtiden vil blive skåret ned på de sociale ydelser, skoler og daginstitutioner. Vi ønsker en åben diskussion angående udligning og ikke hemmelighedskræmmeri.