Site icon 24NYT

KORRUPTION: 3F og Falck i kammeratlig pardans

Hver dag en skandale – korruption trives i fiflenationen Danmark. Hver dag dukker en belastende nyhed op i medierne om private og offentlige virksomheder og deres adfærd.

Hvidvaskskandalerne i Danske Bank, Nordea og Københavns Andelskasse.

Bestikkelsesskandalen hos malingfabrikanten Hempel og Industrikoncernen Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC).

Falcks misbrug af dominerende markedsposition til at udkonkurrere hollandske Bios  i Region Syddanmark.

Skandalen i Akademikernes A-kasse, hvor direktøren har brugt op til 250.000 kr. årligt på vinindkøb, eksotiske vinrejser og private vinfester.

Advokatfirmaet Bech-Bruuns mulige dobbeltrolle i forbindelse med svindlen med dansk udbytteskat.

Men korruption er ikke kun en decideret bestikkelse i form af et kontant pengebeløb. Korruption er også vennetjenester, nepotisme, kammerateri, lokumsaftaler og misbrug af offentlige midler.

I årtier har ledende medarbejdere fra Falck og 3F rejst til varme himmelstrøg i hhv. USA og Nicaragua forud for overenskomstforhandlinger. Kritikere kalder det kammerateri, mens parterne selv kalder det almindelig praksis. Det skriver Berlingske.

Professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, der er en af landets førende fagforeningseksperter, kalder turene problematiske. ”Vi kommer ud i et etisk morads. Når man rejser sammen med dem, man skal forhandle overenskomster med, må man spørge, om rolledefinitionen bliver uklar. Det er ikke normal praksis. Det ligner noget kammerateri med nogen, man egentlig skal tage en kamp med om overenskomster, og det kommer til at ligne et par, der danser ballet frem for den boksekamp, som overenskomstforhandlinger er”.

Med alle disse sager, hvordan kan Danmark så stadig ligge i toppen af Transparency Internationals årlige måling af korruption i verdens lande, den såkaldte CPI (Corruption Perception Index)?

Det er meget enkelt. Når løgnen om den korruptionsfrie dansker lever i bedste velgående, skyldes det, at Transparency International ikke måler på den faktiske korruption i Danmark, men tager udgangspunkt i danske eksperters subjektive opfattelse af korruptionsniveauet i Danmark, der ofte har et holdningsmæssigt og propagandistisk filter.

Danske eksperters skønmaleri af korruptionen i Danmark videreformidler Natascha Linn Felix, som er formand for Transparency International Denmark, til hovedkontoret, som tager det for gode varer.

Sådan opbygges den falske opfattelse af Danmark som det mindst korrupte land i verden.

Exit mobile version
Click to listen highlighted text!