I sin formandstale på Kræftens Bekæmpelses repræsentantskabsmøde i Kolding sagde Dorthe Crüger, at foreningen nu anbefaler, at alle drenge ligesom piger tilbydes en gratis HPV-vaccination.
Kræftens Bekæmpelse holder denne weekend repræsentantskabsmøde i Kolding, og lørdag formiddag under sin mundtlige beretning kom formand i Kræftens Bekæmpelse, administrerende sygehusdirektør på Sygehus Lillebælt Dorthe Crüger, med en nyhed.
Foreningen anbefaler nu, at alle drenge ligesom piger tilbydes en gratis HPV-vaccination.
– Blandt læger og forskere er der bred enighed om, at HPV-vaccinen kan beskytte drenge mod en række kræftformer, bl.a. kræft i mundsvælget, hvor der er sket en fordobling i antallet af tilfælde på bare 10 år. Derfor mener vi i Kræftens Bekæmpelse, at alle drenge skal tilbydes HPV-vaccinen gratis ligesom pigerne, siger Dorthe Crüger.
HPV er en seksuelt overført virus, der i nogle tilfælde kan blive kronisk og udvikle sig til kræft. HPV-vaccinationen gives til piger som en del af børnevaccinationsprogrammet. Vaccinen mindsker pigernes risiko for at få livmoderhalskræft, og tilslutningen til HPV-vaccinen er på vej op. I 2017 påbegyndte ca. 30.000 piger HPV-vaccination i forhold til ca. 15.000 piger i 2016.
Sikker og gennemprøvet vaccine
Men drengene er ikke omfattet af vaccinationsprogrammet, og det bør der laves om på, mener Kræftens Bekæmpelse. Den holdning har foreningen, selvom HPV-vaccinen ikke er godkendt som vaccine mod HPV-relateret kræft i mundsvælget.
– Det er en sikker og gennemprøvet vaccine, som sagkundskaben har blåstemplet. Der er betydeligt flere fordele end ulemper ved at vaccinere, understreger Dorthe Crüger.
Hvert år får ca. 400 danskere mundsvælgskræft. Sygdommen rammer hyppigere mænd end kvinder. To ud af tre af disse kræfttilfælde formodes at kunne undgås med HPV-vaccinen.
Efterlyser national tobaksplan
Under sin formandsberetning lørdag til repræsentantskabsmødet i Kolding fremhævede Dorthe Crüger også Kræftens Bekæmpelses kamp for en Røgfri Fremtid. Der skal arbejdes hårdt på, at antallet af børn og unge, som ryger, falder, lød hendes appel.
– Danmark har brug for en national tobaksplan, fastslog hun på årets repræsentantskabsmøde i Kræftens Bekæmpelse, der i år fylder 90 år – hvilket naturligvis bliver markeret på behørig vis i Kolding.
Et andet fokuspunkt for foreningens arbejde i år er ifølge formanden arbejdet med at sikre, at kræftpatienterne får en opfølgningsplan fra sygehuset, når de bliver udskrevet. Det gør kun 40 procent i dag, selvom planen har været obligatorisk siden juni 2015, viser en stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Beretningen var Dorthe Crügers sidste af slagsen. Hun takker denne weekend af efter tre år som formand for Kræftens Bekæmpelse. Ny formand vælges søndag.