Det er mere end 50 år siden, der sidst åbnede et Julemærkehjem i Danmark. Men den største donation til Julemærkefonden nogensinde gjorde det muligt, og i dag åbnede Julemærkehjemmet Liljeborg. Det øger Julemærkehjemmenes kapacitet med 32 procent.
Det hele var, som det skulle være. Glade og forventningsfulde børn og voksne, en stolt giver og ligedan protektor, H.K.H. Kronprinsessen, der klippede snoren og dermed officielt åbnede det nye Julemærkehjem. Men forud går en usædvanlig historie og den største enkeltdonation i Julemærkefondens historie.
Julemærkefonden driver Julemærkehjemmene for indsamlede midler, så det er ikke hver dag, der åbner et nyt et af slagsen. Sidst var i 1962, hvor Julemærkehjemmet Skælskør åbnede. Hvordan det med nedgang i salget af Julemærker er blevet muligt, fortæller direktør for Julemærkefonden, Søren Ravn Jensen:
– I starten af 2015 viste jeg Winnie Liljeborg rundt på et Julemærkehjem og fortalte om vores hjælpearbejde for børn i Danmark. Hvis jeg skal være ærlig, så vidste jeg faktisk ikke, hvem Winnie Liljeborg var.
Men det blev Søren Ravn Jensen klogere på, for ugen efter besøget bad Winnie Liljeborg om et møde.
Tilbød et helt Julemærkehjem
Winnie Liljeborg er medstifter af smykkevirksomheden Pandora, og i 2012 trak hun sig tilbage fra arbejdslivet. Til mødet i Julemærkefonden fortalte hun, at hun gennem et stykke tid havde fulgt Julemærkehjemmene og havde fået stor sympati for arbejdet. Hun tilbød at opføre et helt nyt Julemærkehjem, så endnu flere børn kunne få tiltrængt hjælp.
– Det er ikke så tit, jeg bliver bragt ud af fatning, men her gjorde jeg, fortæller Søren Ravn Jensen. At Winnie Liljeborg vælger at give så stor en donation til Julemærkehjemmene, er et kæmpe skulderklap til alle, der arbejder for børnene og ikke mindst de mange, der landet over støtter vores arbejde.
Driften sikret i fem år
Hvert år vil 240 børn få glæde af et ophold på Julemærkehjemmet Liljeborg. Liljeborg-koncernen vil i fremtiden være ejer af ejendommen og har sikret driften af det nye Julemærkehjem i minimum fem år. Det svarer til en samlet donation på mere end 100 mio. kroner. Beløbet er øremærket til driften af det nye Julemærkehjem og bliver udbetalt over en årrække.
Øget krav til indsamling
Men faktisk betyder den store donation øget krav til Julemærkefonden om indsamling. Hvordan det hænger sammen, fortæller Søren Ravn Jensen:
– Winnie Liljeborg betaler driften af det nye Julemærkehjem i fem år. Men herefter står vi så at sige på egne ben. De betyder, at skal vi opretholde fem Julemærkehjem i Danmark, så vi skal samle i omegnen af 100 mio. kroner ind om året mod de knap 80 millioner, vi samler ind i dag.
– Det bliver en stor opgave, men behovet er der, for der er desværre mange børn, der mistrives i dagens Danmark. Men vi tror på det. Vi har haft Julemærkehjem i Danmark siden 1912, og det har vi, fordi danskerne har støttet op om det. Så mon ikke også, vi får opbakning til et femte. Jeg synes, vores børn fortjener det, siger direktøren.
Flere børn kan få hjælp
Med åbningen af Julemærkehjemmet i Roskilde øger Julemærkehjemmene deres kapacitet med 32 procent, så knap 1000 børn hvert år kan få hjælp på et af de nu fem Julemærkehjem i Danmark. Det betyder, at ventetiderne til Julemærkehjemmene er faldet.
– Vi har længe mødt udsatte børn og deres familier med en alt for lang ventetid, men det har åbningen af Liljeborg hjulpet på, fortæller Søren Ravn Jensen.
– Det har altid berørt mig, at vi har måttet møde børn, hvor hverdagen er lig med nederlag, mobning og social isolation, med en ventetid på op til et år. Men det er vilkårene, når man lever af indsamlede midler. Med den øgede kapacitet falder ventetiden, og især på Sjælland kan vi tilbyde hurtigt hjælp til børn, der har brug for det, siger Søren Ravn Jensen.
Hjælp, der varer ved
Det er børn i alderen syv til 14 år, der kan få hjælp hos Julemærkefonden. Børnene bor gratis i næsten tre måneder på et Julemærkehjem, og hele forløbet strækker sig over et halvt år fra første besøg to måneder før opholdet til afslutningssamtalen to måneder efter. Sammen med forældrene bliver der lavet en individuel handleplan for det enkelte barn, som i løbet af opholdet får mulighed for at forbedre sin fysiske form, sit psykiske velbefindende og sine sociale kompetencer. Det skaber gode betingelser for børnenes trivsel i hverdagen, når de kommer hjem fra Julemærkehjem. Julemærkehjemmene arbejder tæt sammen med barnets skole og hjemkommune for at sikre, at de opnåede resultater fastholdes.
Fakta om Julemærkehjemmet Liljeborg
• Det er den oprindelige husholdningsskole, Haraldsborg, der er ombygget og tilbygget til Julemærkehjemmet Liljeborg
• Hjemmet ligger i smukke omgivelser tæt ved Roskilde Fjord
• Hjemmet har plads til 48 børn ad gangen
• Børn på Julemærkehjem er mellem syv og 14 år
• Julemærkehjemmet Liljeborg optager børn fra 23 kommuner: København, Roskilde, Lejre, Køge, Stevns, Faxe, Ringsted, Holbæk, Odsherred, Solrød, Greve, Frederiksberg, Rødovre, Glostrup, Albertslund, Høje Taastrup, Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk, Ishøj, Tårnby, Dragør, Bornholm
• Læs mere om Julemærkehjemmene, og hvordan du kommer på Julemærkehjem, på julemaerket.dk
Fakta om Julemærkehjemmene
• Der findes Julemærkehjem i Hobro, Kollund, Skælskør, Ølsted og Roskilde
• Knap 1000 børn får hvert år et ophold på et Julemærkehjem
• Børn på Julemærkehjem er mellem syv og 14 år
• Julemærkehjemmene hjælper børn der kæmper med mobning, ensomhed og lavt selvværd
• Julemærkehjemmene modtager kun 4,7 % i offentligt tilskud
• Læs mere om Julemærkehjemmene, og hvordan du kommer på Julemærkehjem, på julemaerket.dk
Fakta: Resultatdokumentation
De børn, der har været på Julemærkehjem, bliver fulgt et år efter deres ophold. De svarer på spørgsmål om trivsel, livskvalitet og selvværd både før, under og efter opholdet. Her er et kort uddrag af nogle af de vigtigste tal, der viser, hvordan et ophold på Julemærkehjem hjælper et barn til en frisk start og skaber forandringer i hele familiens liv og vaner.
Trivsel:
70 % af børnene har inden starten på Julemærkehjem oplevet mobning.
12 måneder efter opholdet er tallet faldet til 15 %.
Livskvalitet:
30 procent af børnene definerer inden starten på Julemærkehjem deres liv som over middel.
12 måneder efter opholdet er dette tal steget til 67 procent.
Selvværd:
Inden starten på Julemærkehjem har 39 procent af børnene ’god tro på sig selv’.
12 måneder efter opholdet svarer 74 procent af børnene, at de ’ har god tro på sig selv’.