Den aktivistiske og propalæstinensiske studenterbevægelse RUC Intifada skaber utryghed på Roskilde Universitet. Senest har maskerede demonstranter forhindret universitetets medarbejdere i at gøre deres arbejde og skabt utryghed på universitetets campus i forbindelse med en protest arrangeret af bevægelsen i starten af oktober.
RUC Intifada er selverklæret antizionistisk og bruger slogans som ”from the river to the sea”, som er klart antisemitisk, da det udtrykker ønsket om at udslette staten Israel og jøderne.
I et interview med Berlingske giver Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Frederik Vad, udtryk for, at RUC Intifada er ”ekstremt bekymrende”.
Det har Berlingskes journalist svært ved at forstå. ”Der er ytringsfrihed i Danmark. Synes du ikke, at RUC Intifada skal have lov til at demonstrere og ytre sine meninger, som de har lyst, så længe de ikke bryder loven og ordensreglerne på Roskilde Universitet?”, spørger journalisten Frederik Vad.
Ytringsfriheden i Danmark må jo vel betyde, at det er i orden at opfordre til, at Israel udslettes. Og journalisten tilføjer: ”Det er jo et vilkår for den frie debat, at folk kan opleve forskellige udmeldinger som hård retorik”.
Til sidst spørger journalisten Frederik Vad: ”Synes du, at RUC Intifada er antisemitiske?”.
Vad svarer på typisk dansk, kujonagtig manér: ”Nej, det synes jeg ikke direkte, man kan kalde dem. Men de tvetydige ord som ’Intifada’ gør dem sårbare over for at blive kaldt antisemitiske”.
Hvad kan Berlingskes læsere lære af kujonernes dialog?
At det er i orden at opfordre til, at Israel udslettes – det er blot hård retorik. At ordet ”intifada” er tvetydigt. Og at man ikke kan kalde antisemitter ved deres navn.
André Rossmann