Site icon 24NYT

Kun hver anden dansker budgetterer med vedligeholdelse af boligen

En ny Gallup-undersøgelse viser, at det kun er halvdelen af danskerne, der prioriterer en fast opsparing til vedligeholdelse af deres boliger. Det er bekymrende, mener Gjensidige og NRGi, der står bag undersøgelsen og anbefaler at lægge en vedligeholdelsesplan og forebygge skader på boligen.

For mange danskere er boligkøbet den største investering, de kommer til at have igennem et helt liv. Som husejer er der ofte mange udgifter, der opstår løbende, men for cirka hver anden dansker afspejler det sig ikke i husholdningsbudgettet.   

En ny Kantar Gallup-undersøgelse foretaget for forsikringsselskabet Gjensidige og energikoncernen NRGi viser, at det blot er 50 pct. af danskerne, der har egen villa, rækkehus eller lignende, som afsætter penge til vedligeholdelse af deres bolig. Hele 47 pct. afsætter ikke budget til f.eks. udskiftning af tag, vinduer eller renovering af facaden og efterisolering, der kan medvirke til at forbedre boligens energiforbrug.   

Den manglende opsparing til uforudsete udgifter og vedligehold bekymrer skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.   

”Uden en buffer til vedligeholdelse kan boligejere komme i økonomisk i klemme, hvis facaden slår revner, der opstår fugt i kælderen, eller der kommer vand ind igennem taget. Der kan komme skader på boligen, som ikke er omfattet af forsikringen, og derfor er det en god idé at tage højde for udgifter til vedligehold gennem en løbende opsparing. Boligens klimaskjold, som primært er taget, skal løbende efterses og der bør ligeledes tages initiativer til at efterisolere hele boligen, hvis det ikke har været gjort i årevis. Ellers risikerer boligejere at stå med en stor regning, de f.eks. skal finansiere via feriekontoen, eller som de i værste fald kan have svært ved at betale,” siger Henrik Sagild, der anbefaler alle boligejere at lave en vedligeholdelsesplan, hvor man løbende sætter penge af.   

Boligforbedringer betaler sig 

At det bedre kan betale sig at forebygge end reparere, når skaden er sket, er man enige i hos NRGi. Her anbefaler adm. direktør Jacob Vittrup, at danskerne lægger penge til side og samtidig forsøger at udnytte de tilskudsmuligheder til energioptimerende løsninger, der findes.   

”Der er mange gode grunde til løbende at sætte penge af til vedligehold. En ting er, at man risikerer at stå med en kæmperegning, som man ikke har budgetteret med, men man forpasser også muligheden for at sikre sig en grønnere, sundere og mere komfortabel bolig ved at vedligeholde løbende,” siger Jacob Vittrup.    

En opgørelse fra Nationalbanken tidligere i år viste, at danskerne har rekordmange penge stående i bankerne. Derfor kan det være økonomisk fornuftigt at lægge penge til side i øjeblikket, hvor der er råderum til det hos mange danskere. Og hvis boligen alligevel skal renoveres, er det værd at være opmærksom på, at tiltagene også forbedrer boligens energimæssige stand.   

“Der er kommet en større klimabevidsthed blandt danskerne, og i dag kommer en væsentlig del af CO2-udledningen fra vores boliger. Så når man alligevel skal have renoveret sit hus, er det oplagt at overveje energioptimerende løsninger som for eksempel at erstatte oliefyret med en varmepumpe eller udskifte de gamle vinduer – tiltag der både kan nedbringe varmeregningen og udledningen af CO2,” siger Jacob Vittrup.   

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget i september 2021 af Kantar Gallup for NRGI og Gjensidige Forsikring. De adspurgte i undersøgelsen består af 1.166 repræsentativt udvalgte danskere, der har svaret på spørgsmål om bl.a. forsikring, boligforbedringer og klimaforandringer.   

Har du afsat budget til løbende vedligeholdelse af din bolig og/eller feriebolig for at sikre god stand af boligen? 
 Ja, til min bolig  50% 
 Ja, til min feriebolig  6% 
 Nej  47% 
 Ved ikke  3% 

  

Exit mobile version