Statsadvokaten i København har rejst tiltale mod en 47-årig udenlandsk kvinde for at videregive oplysninger til de tyrkiske myndigheder om, at flere herboende personer var tilknyttet Gülen-bevægelsen.
Kvinden er tiltalt for i 2016 at have sendt en mail til en central tyrkisk myndighed med navne på flere herboende personer og oplysning om, at personerne var tilknyttet Gülen-bevægelsen (FETÖ), som af de tyrkiske myndigheder bliver betragtet som en terrororganisation.
Det er anklagemyndighedens opfattelse, at kvinden dermed har hjulpet eller sat en fremmed efterretningstjeneste i stand til at virke inden for den danske stats område. Derfor er der rejst tiltale efter straffelovens § 108, stk. 1.
Det oplyser statsadvokaten i København Lise-Lotte Nilas.
»Det er strafbart, hvis man angiver borgere til en udenlandsk efterretningstjeneste og derved gør den udenlandske efterretningstjeneste i stand til at virke inden for den danske stats område. Det er derfor anklagemyndighedens opfattelse, at der i den konkrete sag er sket en overtrædelse af den milde spionageparagraf i straffelovens § 108, stk. 1,« siger Lise-Lotte Nilas.
Sagen mod den 47-årige kvinde bliver ført som en domsmandssag af anklagemyndigheden ved Nordsjællands Politi. Der vil i sagen blive nedlagt påstand om fængselsstraf og udvisning.
I perioden 2016-2020 har politiet videregivet i alt 12 sager til PET med henblik på efterforskning af, om der er sket overtrædelse af straffelovens § 108, stk. 1, i forbindelse med angivelser eller trusler om angivelser til de tyrkiske myndigheder.
Anklagemyndigheden har på nuværende tidspunkt i 8 af de 12 sager vurderet, om der er tale om overtrædelse af straffelovens § 108, stk. 1. På den baggrund er der nu rejst tiltale i 1 sag, mens der ikke er fundet bevis for overtrædelse af straffelovens § 108, stk. 1, i de 7 øvrige sager. Disse 7 sager, som angår i alt 5 mistænkte personer, vil nu blive behandlet ved Københavns Politi med henblik på at vurdere, om der er tale om overtrædelser af andre af straffelovens bestemmelser.
De resterende 4 sager, som alle er indgivet i 2019 og 2020, er fortsat under behandling ved politi og anklagemyndighed, hvorfor det ikke kan udelukkes, at der kan blive rejst yderligere tiltaler.