Landdistrikter: Ros til regeringen for at sætte ø-låns terminer på pause

Regeringen tilbyder nu henstand på terminsydelserne på ø-støttelån i 2020 til projekter på de 27 småøer som følge af coronakrisen. Gode takter rettet mod et hårdt trængt erhvervsliv, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Øernes små virksomheder og turisterhverv er hårdt presset af coronakrisen, og behovet for likviditet er stort. For at imødekomme de små virksomheder på de danske småøer har regeringen besluttet at tilbyde henstand på terminsydelserne på ø-støttelån i 2020.

Det er gode takter, som vil kunne mærkes rundt om på småøerne, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

– De mange små virksomheder på øerne har ligesom resten af landets erhvervsliv akut behov for likviditet for at modstå coronakrisen. Erhvervslivet på øerne er særligt hårdt ramt, fordi turisterne er udeblevet i denne sæson, som skulle være skudt i gang under påsken. Derfor er regeringens tiltag helt rigtigt og udviser rettidig omhu, siger han.

Ø-støttelån er 10-årige rentefrie lån ydet til virksomheder og enkeltpersoner på de 27 småøer, som har igangsat projekter under Landdistriktspuljen, og lånene er afdragsfrie i de første tre år, skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

– Alt hænger sammen på en lille ø, og derfor rammer det for eksempel også øernes butikker og håndværkere, når turisterne udebliver. Her forsøger vi os nu med en meget målrettet hjælp til småøerne ved at give henstand på ø-støttelånene. Det hjælper virksomhederne nu og her, og på sigt styrker det deres mulighed for at tilbagebetale lånet til staten, udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ:  Muligt misbrug af børn – nu beder politiet om hjælp

Ifølge Erhvervsministeriet er der 54 låntagere fordelt på småøerne, mens summen af afdrag er i 2020 på lige over 1 mio. kr. fordelt ligeligt på to terminer i juni og december.