Løkke går i kødet på Trump

Danskerne bliver krænket helt ind i deres kræmmersjæl, når Donald Trump kræver, at Danmarks bidrag til NATO skal op på 2 pct. af BNP. Politikerne, medierne, militære eksperter mv. udviser derfor en utrolig opfindsomhed for at forvirre begreberne omkring det danske bidrag.

Et af de mere hjernedøde argumenter, der fremføres over for USA’s præsident, er, at det godt kan være, at Danmark har lovet 2 pct. af BNP, men da dansk forsvar er langt mere effektivt end de fleste andres, skal det danske bidrag til NATO, dvs. 1,35 pct. af BNP, ganges med to.

Lad os minde om, at ”det effektive danske forsvar” består af en ikke-funktionsdygtig brigade, krigsskibe uden besætninger, soldater der bor under usle forhold og mangler støvler samt civile medarbejdere (der udgør en fjerdedel af forsvaret). Hertil kommer, at hvert år bruges ca. 1 mia. kr. fra forsvarsbudgettet til at betale arbejdsskadeerstatninger.

Lars Løkke har endda præsteret noget så uværdigt og kræmmeragtigt som at regne ud, at de faldne danske soldater i Afghanistan svarer til de 0,7% af bnp, som Danmark mangler at betale i NATO-bidrag. ”Som jeg fortalte Trump på NATO-topmødet i Bruxelles sidste år, har Danmark (proportionelt) mistet præcis lige så mange soldater i Afghanistan som USA. Vi står altid klar og fast, så vi vil ikke acceptere, at vores forsvarsvillighed kun handler om procenter”, siger han til Jyllands-Posten.

I dansk selvforståelse er Danmark en snusfornuftig købmandsnation. I forhold til NATO har Danmark derfor fortsat en kræmmerstrategi om at sikre sig sikkerhedspolitiske garantier fra USA og samtidig slippe for at trække sin del af læsset og sende regningen til Donald Trump. Vi er ikke smarte købmænd for ingenting.