Løsningen på killinge-kaosset er ligetil

I 2019 oplevede Dyrenes Beskyttelse en stigning på 40 % i antallet af katte og killinger, der kom på internat. Det er helt uhørt mange, men løsningen er faktisk simpel: Katten skal neutraliseres, inden det er for sent.

I maj måned begynder sæsonen for uønskede killinger. I 2019 havde Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 hele 4389 henvendelser alene om killinger. Det er et sørgeligt højt tal, som desværre stiger år for år. I 2018 var tallet 3939.

Som ejer af en kat, der har adgang til det fri, har man ansvaret for, at den ikke strejfer rundt i nabolaget og formerer sig. De uønskede killinger kan være svære at finde nye hjem til, og derfor ender de ofte efterladt til uvis skæbne.

I 2019 oplevede Dyrenes Beskyttelse et voldsomt katteår. En stigning på næsten 40 % flere katte og killinger på internaterne vidner om, at vi har stort katteproblem i Danmark. Der er dog en løsning på problemet.

Løsningen er ligetil

En hunkat er drægtig i ca. to måneder og kan få op til fire kuld killinger om året. I hvert kuld føder katten typisk 3-5 killinger. Killingerne er kønsmodne når de er 6-10 måneder gamle. De efterfølgende år vil den samme kattebestand kunne formere sig til 98 katte. Det tredje år er tallet på 686, og på bare fire år svarer det til 4.802 katte. Det er derfor meget vigtigt at gøre noget, inden det er for sent.

LÆS OGSÅ:  Internater oplever stor interesse for dyreadoption

”Hvis man vil undgå uønskede killinger, og gøre livet som katteejer overskueligt, bør man få katten neutraliseret.” understreger Jens Jokumsen og fortsætter:

”Neutralisering af katte er en fællesbetegnelse for at sterilisere hunkatte og kastrere hankatte. Da katte allerede bliver kønsmoden i 6-10 måneders-alderen, bør de senest blive neutraliseret når de er seks måneder gamle”

Når katten er neutraliseret, kan du i ro og mag lade den komme udendørs. Desuden slipper du for at hunkatten bliver drægtig, eller hankatten gør kvarterets hunkatte drægtige.

”Vi er allerede nu begyndt at se de første drægtige katte på internaterne. Vi er derfor bekymrede for hvordan sæsonen kommer til at udvikle sig. Vi opfordrer derfor på det kraftigste til, at folk får neutraliseret deres katte, så vi ikke ender med en masse dyreværnssager med uønskede killinger,” afslutter Jens Jokumsen.

Netop problemet med de mange svigtede katte arbejder Dyrenes Beskyttelse på at løse. I forbindelse med den nye dyrevelfærdslov, som for første gang nogensinde giver fødevareministeren bemyndigelse til at udstede regler om mærkning og registrering af katte, har Dyrenes Beskyttelse startet en underskriftindsamling. Over 37.000 borgere har i løbet af tre måneder skrevet under, ligesom mere end 160 virksomheder og organisationer.

FAKTA: Kattemanifest for bedre velfærd

Det anslås, at omkring 650.000 katte holdes som kæledyr herhjemme. Hertil kommer et ukendt antal ejerløse katte. Men velfærden halter for kattene. Hvert år overlades flere tusinde til deres egen skæbne. Katte løber bort, og bliver aldrig genforenet med deres ejer. De bliver syge, og der er ikke nogen til at tage sig af dem.

LÆS OGSÅ:  Adoptionsfamilierne kom dyreinternaterne til undsætning

Siden midten af december har borgere, virksomheder og organisationer kunne bakke op om et kattemanifest, der kalder på bedre velfærd for Danmarks katte. Det har mere end 37.000 borgere og 160 organisationer og virksomheder allerede gjort.

Læs manifestet og skriv under på www.kattelovnu.dk

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)