Marlene Wind forsvarer kommunistiske dommere

I Polen har man vedtaget en såkaldt ”Mundkurvslov”, der kort fortalt forbyder polske dommere at underkende flertalsregeringens retsreformer.

Gør man det alligevel, bliver man, som dommer Igor Tuleya, underkastet en streng disciplinær straf eller en fyreseddel.

Det skriver prof. i statskundskab på KU, Marlene Wind, i Berlingske den 7. marts. 2020.

24NYT: I sit indlæg henviser Marlene Wind til kontroversen omkring den polske dommer Igor Tuleya, som skal have ”underkendt den nationalkonservative regerings retsreformer og er blevet underkastet en streng disciplinær straf”.

Marlene Wind skøjter let og elegant hen over, at de juridiske reformer i Polen er i vid udstrækning et led i et længe tiltrængt retsopgør med en korrupt og indspist dommerstand, der blev udnævnt i den kommunistiske æra.

Den juridiske reform har givet Polens højesteret beføjelser til at genåbne gamle sager og omstøde kontroversielle kendelser, der er blevet afsagt af landets domstole, mens kommunisterne var ved magten. Lovændringerne vil bl.a. medføre, at snesevis af dommere, som blev udnævnt i det kommunistiske Polen, vil blive udskiftet.

Marlene Wind undlader at nævne, at dommer Igor Tuleya er blevet beskyldt for, at hans domme er farvet af hans kommunistiske sympatier.

Polske medier har afsløret, at Tuleyas far var ansat i politiet i det kommunistiske Polen og skrev sin doktorafhandling i Moskva, mens hans mor var ansat i politiet fra 1960 til 1971 og derefter i det polske sikkerhedspoliti SB indtil 1988. I SB var det hendes opgave at overvåge den antikommunistiske opposition og udenlandske diplomater. Det kan man bl.a. læse om her og her.

Når man i Danmark kritiserer det polske retsopgør, glemmer man, at Danmark har gennemført et lignende retsopgør med de danskere, der havde støttet den tyske besættelsesmagt.

Efter befrielsen indførte Folketinget således en række love om landsskadelig virksomhed med tilbagevirkende kraft, og der blev også indført dødsstraf. I alt blev over 30.000 interneret, 13.000 dømt og 46 henrettet. En række forretningsfolk blev tvunget til at tilbagebetale penge, der var tjent på såkaldte ”utilbørlige leverancer” til tyskerne.

Danske medier har ved flere lejligheder beskyldt den polske regering for at ”tvinge uafhængige dommere på pension og indsætte nye dommere, som er i tråd med regeringens politiske linje”.

En hyklerisk beskyldning i betragtning af, af Socialdemokratiet herhjemme har indsat en lang række ”professionelle socialdemokrater” i både regeringen og statsadministrationen. De fleste pressechefer i ministerierne har som bekendt tætte bånd til Socialdemokratiet.