Medarbejdere er i sikkerhed i Afghanistan

Mission Østs over 100 lokale medarbejdere i Afghanistan opholder sig hjemme, mens vagter passer på organisationens fire kontorer. Hjælpeprogrammerne er indstillet, men genoptages så snart, Taleban kan garantere sikkerheden.

De allierede har trukket sig ud af Afghanistan, mens Taleban har indtaget den ene provinshovedstad efter den anden. Søndag tog den islamistiske bevægelse kontrol over den afghanske hovedstad Kabul. Også de fire byer, hvor hjælpeorganisationen Mission Øst har kontor, er indtaget af Taleban.

Det efterlader landet i dyb krise, og ngo’ernes arbejde i total usikkerhed.

Heldigvis kan Mission Øst melde, at alle organisationens medarbejdere er i sikkerhed. De opholder sig hjemme og afventer situationen. Kun vagter og sikkerhedspersonale er tilbage på kontorerne for at beskytte inventar og udstyr. Udenlandsk personale arbejder udenfor landets grænser.

’Vi er klar til at engagere os’

De lokale medarbejdere er bekymrede, men stålsatte på at fortsætte det humanitære arbejde, så snart muligheden åbner sig, fortæller Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen.

– Vores over 100 lokale medarbejdere bliver på jorden og følger udviklingen tæt. Vi er klar til at engagere os, når situationen tillader og sikkerheden er garanteret.

Hun pointerer, at Mission Øst arbejder ud fra de humanitære retningslinjer.

– Det betyder, at vi arbejder med alle parter for at tjene folket, så længe de humanitære principper overholdes, og der gives sikker adgang til lokalområderne.

LÆS OGSÅ:  Anmodning om aktindsigt i dokumenter om Afghanistan opfyldte ikke temakravet i offentlighedsloven

’Vi kræver sikkerhed, adgang og respekt’

Medarbejdernes sikkerhed er vores topprioritet, supplerer international chef Peter Drummond Smith:

– Det vigtigste er, at alt vores personale er i sikkerhed. De opholder sig hjemme og arbejder så godt de kan hjemmefra. Her bliver de, indtil situationen er faldet til ro.

Mission Øst har ydet nødhjælp og udvikling i Afghanistan i 20 år – lige så længe som de vestlige allierede har opereret i landet. Selv om de allierede trækker sig ud, forbliver hjælpeorganisationen i landet for at tjene lokalbefolkningen – også under Taleban:

– Vi har i øjeblikket diskussioner med Taleban om sikkerhed og fortsættelse af vores programmer. Vi kræver fuld og sikker adgang til de lokalsamfund, hvor vi arbejder. Og at vores uafhængighed og neutralitet respekteres, pointerer han.

’Vi er klar til at yde nødhjælp’

Mission Øst imødeser, at den humanitære krise vil vokse de kommende måneder og søger derfor midler til at hjælpe så mange som muligt af de internt fordrevne afghanere.

– Vores mål er kun at reagere på behovene. Vi har fokus på det enkelte menneske. Og vi ved, at Taliban ønsker, at vi starter vores programmer igen. Men det kan vi kun gøre, hvis de garanterer sikkerhed og adgang og respekt for vores neutralitet, slutter Peter Drummond Smith.

Generalsekretær Betina Gollander-Jensen udsendte allerede søndag et budskab på de sociale medier:

LÆS OGSÅ:  Mosul: Ud af krigshelvedet og ind i en fremtid med håb

“Vores tanker går til det afghanske folk i disse timer. Mission Øst er fortsat til stede rundt om i landet og klar til at yde nødhjælp, når konfliktens parter beder om det.”

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)