”Vi medier har en forpligtelse til at forholde os kritisk til vores kilder og ikke mindst til at udfordre magthavere og myndigheder, der handler på befolkningens vegne. Både på TV2 og Politiken lever vi op til vores samfundsansvar”, skriver Mikkel Hertz, TV2’s nyhedsdirektør, i Børsen.
24NYT: Mikkel Hertz’ påstand holder ikke til et nærmere eftersyn. De etablerede medier lever ikke op til deres samfundsansvar ganske enkelt fordi medier, der modtager mediestøtte, ikke er uafhængige. Medier, der er i lommen på magthaverne, kan ikke være borgernes vagthund og forholde sig kritisk til magthaverne.
Svindelsagen Socialstyrelsen er et godt eksempel på, hvordan medierne håndterer deres samfundsansvar.
Igennem 16 år er det lykkedes for Britta Nielsen at overføre 111 mio. kr. fra Socialstyrelsen til egen lomme uden, at styrelsens ledelse har opdaget det. Igennem 16 år blev flere end 820 projekter støttet af satspuljemidler. Ophørte ordninger fik stadig midler, som aldrig er blevet tilbageført. De uforbrugte midler var ikke til at spore. Ingen vidste, hvor de gik hen.
Ansvaret for den manglende interne kontrol i Socialstyrelsen skulle i givet fald fordeles på socialministre fra V, S, R, K og SF , der har haft det overordnede ansvar for Socialstyrelsen igennem 16 år, men ministrene gik fri. Medierne, der påstår at agere som borgernes vagthund, har været tavse. Fokus er 100 pct. på Britta Nielsen.
Et andet eksempel er SKAT’s udbytteskandale. Ansvaret for skandalen, som i givet fald skulle fordeles på de skiftende skatteministre, er aldrig blevet placeret. Mens medierne fokuserer på de udenlandske aktører, der har lænset statskassen, er der total radiotavshed om de skiftende skatteministres ansvar.
De opportunistiske medier har ikke lyst til at udfordre folketingspolitikerne, som bevilger den rare mediestøtte. Klart. Man saver jo ikke den gren over, man selv sidder på.