Mennesket ved Havet: Esbjerg monument lægger arm til en bedre verden

Fra i dag ser de fire velkendte, hvide, tårnhøje og ikoniske mænd, der går under navnet Mennesket ved Havet, lidt anderledes ud, end Esbjergenserne og talrige turister er vant til. De bærer nemlig et blåt plaster på armen, der markerer støtten til UNICEFs arbejde for en retfærdig vaccinefordeling til alle verdens lande.

Coronapandemien er først ovre, når hele verden får vacciner. I Danmark har vi prioriteret at vaccinere frontpersonale i sundhedsvæsnet som nogle af de første, så de trygt og effektivt har kunnet tage hånd om de syge. Men i lande som Indien, Nepal og Sri Lanka er frontpersonale endnu ikke vaccineret – og de ved heller ikke nødvendigvis, hvornår de kan blive det. Derfor appellerer UNICEF til danskerne om hjælp – og det er i den forbindelse, at Mennesket ved Havet spiller en særlig rolle.

Sammen heler vi en såret verden
Det blå plaster markerer, at helingen af en såret verden er i gang. Sammen med WHO leder UNICEF den globale vaccinealliance COVAX, der arbejder for en retfærdig vaccinefordeling til alle verdens lande:

Behovet for COVID-19-vacciner til frontpersonale i hele verden er stort og akut, og det har alvorlige konsekvenser – særligt for sårbare familier og børn. Derfor arbejder vi aktivt for at vaccinere voksne i de fattigste lande, så de igen kan tage sig af børn. Men vi kan ikke gøre det alene,” fortæller Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF.

LÆS OGSÅ:  Sønderho har sejlet sin sidste tur

UNICEF har derfor søsat en kampagne, hvis symbol er et blåt plaster, der skal fange danskernes opmærsomhed midt i sommer, sol og restaurantbesøg. Stærke støtter som for eksempel DSB, det danske fodbold landshold, Mads Steffensen, Lykke Friis og mange flere kendte danskere, virksomheder og desuden særværdigheder som Mennesket ved Havet og andre værker, statuer, gavlmalerier og lignende vil i den kommende tid bære et lyseblåt plaster, der markerer støtten til UNICEFs kampagne for COVAX.

Oplev plasteret på Esbjergs mest kendte overarme
Med hjælp fra kunstner Svend Wiig-Hansens efterfølgere og Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen har UNICEF fået lov til at sætte plasteret på Mennesket ved Havet og dermed lade de fire hvide mænd indgå som et opsigtsvækkende element i denne vigtige indsats for at indsamle midler til COVAX:

Nok er vi et lille land, men vi kan gøre en stor forskel ved at forkorte ventetiden for dem, der stadig venter på deres stik i verdens fattigste lande. At bruge Mennesket ved Havet til det her gode formål, kan vi derfor kun bakke op om. Det handler om at bidrage og bruge de aktiver, man har som kommune, og Mennesket ved Havet er jo et af Esbjergs helt centrale vartegn, så det giver rigtig god mening, og det er noget, jeg er rigtig stolt af.”, udtaler Jesper Frost Rasmussen.

LÆS OGSÅ:  76-årig mand dræbt – nu er der nyt i sagen

Du kan hjælpe en sygeplejerske eller jordemoder i ét af verdens fattigste lande
Alle kan hjælpe dem, der står bagerst i vaccinekøen. For blot 25 kroner kan man være med til at støtte leverancen af vacciner til én sygeplejerske, jordemoder eller læge i et af verdens fattigste lande. Det kan man gøre ved at gå ind på unicef.dk/plaster. Man kan ligeledes vise sin støtte og bære plasteret, når man får sin egen vaccine. Plasteret kan købes på shop.unicef.dk fra i dag.

FAKTA

Hvad er COVAX?
En global vaccinealliance, hvis mål er at vaccinere voksne – fra frontpersonale til forældre –  over hele verden.

Hvem står bag COVAX?
UNICEF leder sammen med WHO alliancen.

Hvor mange vacciner har COVAX nået?
Mere end 72 millioner vacciner i mere end 100 lande.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)