Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, har følgende kommentarer til Draghi-rapporten, som konkluderer, at EU’s økonomiske vækst i de sidste to årtier har haltet efter USA’s, mens Kina hurtigt har indhentet EU og USA.
“Mario Draghi har ret i, at produktiviteten i EU vokser for langsomt, og at gabet til USA vokser. Det er også rigtigt, at udviklingen af Det Indre Marked er gået i stå, og at reguleringsbyrden er steget voldsomt. I Danmark tegner EU sig for en større del af regelvæksten end Folketinget de sidste 35 år,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
En del af Draghi-rapportens anbefalinger, der blev offentliggjort mandag, er i bedste fald udtryk for politisk ønsketænkning snarere end sund økonomisk politik, mener Otto Brøns-Petersen.
“idéerne om at øge centraliseringen og gældsoptagelsen i EU er en farlig vej. Industripolitik, statsstøtte og protektionisme vil skade produktiviteten. Det er et blålys, at vi skulle blive rigere af en mere ambitiøs klimapolitik og øget fokus på sikkerhed – det er tværtimod udfordringer, der skal løses i egen ret, selv om de vil hæmme den økonomiske vækst,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Ifølge analysechefen vil idéerne om at svække enstemmighedskravene i EU og overgå til flere flertalsafstemninger medføre en øget centralisering og omfordeling fra relativt velfungerende lande som Danmark.
“Et af EUs alvorligste problemer er de svage offentlige finanser og manglen på efterlevelse af de fælles finanspolitiske regler i mange lande. Alligevel lægger rapporten op til at øge den fælles gældsætning, som ellers var en ekstraordinær foranstaltning under pandemien,” siger Otto Brøns-Petersen og fortsætter:
“Det vil også medføre en yderligere omfordeling fra lande som Danmark med sunde offentlige finanser til lande som Draghis hjemland, Italien. Det vil svække EU som sådan og skabe øget skepsis mod EU i de befolkninger, som har bragt deres offentlige økonomi på ret køl, ofte med betydelige omkostninger,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.