For 60 år siden røg over halvdelen af den danske befolkning dagligt. Rygning øger risikoen for 15 forskellige kræftformer. Og selvom det tal heldigvis er faldet gevaldigt i løbet af de sidste årtier, har vi i løbet af de sidste tre år set en stigning i antallet af rygere.
”Det er ærgerligt, at antallet af rygere går den forkerte vej, og det er en udvikling, vi i fællesskab skal have stoppet. Det er dog positivt, at der er så mange, som ønsker at stoppe med rygningen. For det er i alles interesse, at vi har så få rygere som muligt i Danmark. Derfor er det meget positivt, at der i den nye finanslov er lagt op til dyrere cigaretter, da det kan være med til at øge sundheden blandt danske rygere og afholde andre fra at begynde at ryge,” siger Per Østergaard, direktør i Mølholm Forsikring.
Man kan, hvis man vil
Selv om mange rygere ønsker at stoppe, viser Mølholms undersøgelse, at 21% af dem, der ønsker at stoppe med at ryge, er bange for, at det ikke kan lade sig gøre. Heldigvis findes der mange rygestoptilbud, der kan hjælpe. Men motivation er det vigtigste element, fortæller Per Østergaard.
”Rygning er både sundhedsskadeligt og dyrt, og det er helt konkret årsagen til over 10.000 danske dødsfald om året. Derfor er det et problem, at antallet af rygere stiger. Når det er sagt, ved vi også, at rygning er en af de sværeste vaner at stoppe med. En af de vigtigste faktorer for at lykkedes med et rygestop, er ens egen motivation. Hvis man har den, findes der heldigvis mange effektive rygestoptilbud, som kan hjælpe,” siger Per Østergaard.
Motivation og planlægning er afgørende
Mange virksomheder og foreninger udbyder rygestopkurser, og hos Mølholm Forsikring lykkedes rygestoppet for ca. 95 % af de kunder, der får hjælp. De to vigtigste faktorer for et godt rygestop er nemlig motivation og planlægning. Det første skal man selv finde, det andet kan man få hjælp til.
”Det er vigtigt at finde ud af, hvad der motiverer den enkelte til at stoppe. For mange unge kan det være sygdom i familien, hvor det går op for dem, at vi som mennesker ikke er udødelige, og for de ældre kan det være børnebørnene, der er den store motivation. Vi har erfaret, at det er meget vigtigt at finde ud af, hvad man har på spil, for når man først ved det, skaber det også en anden vilje til at stoppe,” siger Per Østergaard.
Når trangen er værst
Det er selvfølgelig ikke kun viljen, der er vejen til et rygestop, og mange oplever abstinenser, der kan være svære at håndtere. Trangen til en cigaret varer omkring 3-7 minutter, og når det er allerværst, er det en god idé at lede tankerne andre steder hen. Her har vi samlet et par råd:
- Ring til STOP-linjen på 80 31 31 31 – eller få hjælp fra et digitalt program (der findes masser af apps, der kan hjælpe til rygestop)
- Gå en tur
- Tag et bad
- Børst tænder
- Skriv din motivation for dit rygestop ned og tag papiret frem, når trangen melder sig
- Hav en aftale med en ven eller et familiemedlem og send en sms til dem, når du har lyst til at ryge
- Brug evt. nikotinerstatning
*Det viser nye tal fra den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner fortaget af Kræftens Bekæmpelse
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Mølholm Forsikring i september 2019 blandt 1052 repræsentativt udvalgte danskere.
Vil du gerne stoppe med at ryge?
- Ja, og jeg tror på, at jeg kan 38 %
- Ja, men jeg tror ikke på, at det kan lade sig gøre 21 %
- Nej 29 %
- Ved ikke 12 %
Hvilke hjælpemidler vil du bruge for at opnå dit rygestop?
- Rygestopskursus 10 %
- Vil bare stoppe af mig selv 57 %
- Vil skifte til E-cigaret 7 %
- Vil bruge nikotin-erstatninger så som tyggegummi, plaster og spray 27 %
- Vil skifte til snus 1 %
- Andet (notér) 15 %
- Ved ikke 10 %