Socialt udsatte unge og voksne skal opleve tryghed og mulighed for at deltage i fællesskaber. Det er en af ambitionerne på værestedet Den Sociale Café Hjerterummet i Aalborg, som nu er rykket i nye lokaler med dobbelt så meget plads og masser af hjerterum.
Hvis man kæmper med misbrug, hjemløshed, sygdom eller føler sig ensom, kan det være svært at række ud efter fællesskaber.
På værestedet Den Sociale Café Hjerterummet i Aalborg, som drives af Blå Kors, er netop fællesskab et af nøgleordene i dagligdagen. Her holder man åbent seks ud af ugens syv dage óg inviterer indenfor til fællesspisning og aktiviteter, der kan være med til at skabe sammenhold og oplevelsen af at føle sig hjemme.
Tidligere har værestedet haft adresse på Østerbro i Aalborg, men er nu rykket i nye og større lokaler i Jyllandsgade 24, hvor der er endnu mere plads at give gæsterne en god oplevelse.
“Jeg glæder mig helt vildt til i lang højere grad at kunne opfylde de behov, som gæsterne har. Vores opgave er selvfølgelig at opfylde de basale behov, men også at facilitere rammer for fællesskab. At vi kan have noget at være sammen om. Det giver livsglæde og indhold i hverdagen,” fortæller Tine Hedemann Tjell, som er leder af Den Sociale Café Hjerterummet.
I de 600 kvadratmeter nye værestedslokaler, som ligger centralt i Aalborg, er der flere rum til at opfylde de forskellige sociale behov hos gæsterne.
“Det er en kæmpe opgradering, at vi nu har flere kvadratmeter at gøre godt med. Det gør, at vi, udover at have en café, hvor vi kan servere mad, uddele mad, spille kort og få en snak, også kan have en gårdhave, et spillerum med blandt andet bordfodbold og en minibiograf, hvor vi kan samles om fodbold- og håndboldkampe,” siger hun.
Bryde tabuer gennem kultur og kunst
For de gæster, som eksempelvis bor på gaden eller sofasurfer, er der også mulighed for at få et pusterum i et af værestedets nye hvilerum. Der er derudover blevet plads til et lokale til kreative aktiviteter og til værestedets ungecafé, hvor unge i dagtimerne kan hænge ud. Til august er der ansat en kunst- og kulturmedarbejder, der skal skabe rammer for de kunstneriske aktiviteter.
“Vi har en mission om at gøre kunst og kultur tilgængelig for vores gæster. De skal både opleve det og selv være aktør. Det har vi rigtig gode erfaringer med fra tidligere, hvor vi fx gennem Rodløs Festival kunne række ud over vores eget værested og blive en stemme i byen. På den måde kan vi være med til at bryde tabuer”, siger Tine Hedemann Tjell fra Den Sociale Café Hjerterummet.
Den Sociale Café Hjerterummet har åbent for gæster mandag til torsdag kl. 17-21 og fredag samt lørdag kl. 16-20.