Merkel: Ytringsfriheden må begrænses for at bevare friheden

Tysklands kansler Angela Merkel har, til store klapsalver, erklæret, at det skal være ulovligt at udtrykke “ekstreme holdninger”. Yderligere stramninger i ytringsfriheden kan være på vej.

I ​​2017 forbød Tyskland udsagn, der betragtes som “hadefulde”. Hvis ikke sociale medier hurtigt fjerner såkaldt “had” fra deres platforme, risikerer de bøder på til 50 millioner euro.

Loven førte til, at Facebook i Tyskland rekrutterede hundredevis af nye medarbejdere til at overvåge og regulere samtaler og opslag på det populære sociale medie.

Siden da har brugere af sociale medier i mange andre lande, også Danmark, oplevet omfattende indgriben i både opslag og samtaler på Facebook.

Forbyd ekstreme synspunkter

En ny udmelding fra kansler Angela Merkel tyder på, at yderligere begrænsninger af ytringsfriheden er på vej.

I sidste uge under en tale i det tyske parlament, advarede Angela Merkel til store klapsalver:

“Til dem, der hævder, at de ikke længere kan udtrykke deres synspunkter, siger jeg: ‘At udtrykke en mening kommer ikke uden omkostninger, men ytringsfriheden har sine grænser.’ Grænsen går, hvor hadet spreder sig, det begynder, hvor andre menneskers værdighed krænkes. Parlamentet skal og vil modvirke ekstreme synspunkter, ellers er samfundet ikke længere det frie samfund, det engang var”.

En kritiker af Angela Merkels tale mener, at kansleren lyder som en ny Hitler.

Rammer regeringskritikere

Den tyske lov fra 2017 og tech-giganternes egne regler for ytringer har vist sig at ramme ikke mindst kritikere af islam og muslimsk indvandring.

LÆS OGSÅ:  Debat: Universel ytringsfrihed og åbne grænser har intet med hinanden at gøre

Blandt kritikere af islam og ikke-vestlig indvandring er der en frygt for, at love om “hadtale” og “ekstreme synspunkter” skal forhindre vælgerne i at kritisere regeringens politik på disse områder.

Et eksempel på censur er, da Facebooks chef for kommunikation Peter Andreas Münster i DR1 – Deadline sammenlignede den britiske islamkritiker Tommy Robinson med den serbiske krigsforbryder Ratko Mladic.

Facebook sletter konsekvent indlæg, der nævner Tommy Robinsons navn i en positiv kontekst.

 

https://twitter.com/ArturHulu/status/1200681783064432640?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1200681783064432640&ref_url=https%3A%2F%2Fsamnytt.se%2Fangela-merkel-yttrandefriheten-maste-begransas-for-att-bevara-friheten%2F