De er stærke, kan klare høj varme, de kan smelte, er gode til at lede strøm og meget mere. Derfor anvendes metaller som et af de vigtigste elementer i bygningskonstruktion.
Men ofte kræver forskellige metaller – og ikke mindst stål – en indbyrdes bearbejdning før de kan bruges til den konkrete opgave. Metalbearbejdning kan foregå på mange forskellige måder. En af disse er laserskæring.
Uundværlig konstruktionsmetode
Laserskæring er en proces, som ofte kræver både specialværktøjer- og færdigheder. Men i dag er konstruktionsmetoden, der ofte udføres på baggrund af enten 2D eller 3D-tegninger, blevet stort set uundværlig.
Metoden giver ensartethed i arbejdet og minimerer fejlprocenten betragteligt i selve skæringen.
En af de virksomheder, som bearbejder metaller er danske KIMAS, som udover kantbukning og svejsning er specialister inden for laserskæringsteknikken.
Den teknologi, som anvendes til laserskæring, har ca. 20 år på bagen og har i øvrigt betydet en væsentlig billiggørelse af mange mekaniske konstruktioner.
“Vores dygtige medarbejdere kan skære huller i stålplader med en langt mindre diameter end pladens tykkelse. Helt ned til en tredjedel af pladetykkelsen, afhængig af opgaven.”, oplyser KIMAS.
Det er vel at mærke ikke kun byggebranchen, som gør flittigt brug af denne teknik.
Har de ultimative maskiner
I dag kan man skære med laser i alt fra plast og træ til læder, og det betyder, at man også ser metoden brugt i kunstens verden, hvor helt nye muligheder har åbnet sig.
Kunstneren kan nu fremstille “virkelige ting” direkte fra en tegning. Broen fra idé til færdigt produkt bliver med andre ord langt kortere.
KIMAS skærer i alle typer af jern, stål og aluminium og kan bore huller ned til en tredjedel af pladetykkelsen.
Dette kan lade sig gøre fordi firmaet råder over to Trumpf-lasere på henholdsvis 5 og 7 kW – sidstnævnte er ifølge virksomheden en af de største af sin art i Danmark.