Flere havvindmøller i Nordsøen er godt for klimaet, og det er godt for de danske virksomheder og lønmodtagere, der kan se frem til flere arbejdspladser. Det udtalte statsminister Mette Frederiksen (S) forud for Nordsøtopmødet, som mandag blev holdt i den belgiske kystby Ostende.
For dansk erhvervsliv har Danmarks klimamål været gyldne løfter om investeringer, eksportmuligheder og jobskabelse. Erhvervsledere har jublet og heppet, hver gang politikerne løftede deres fælles klimamål eller fremlagde klimaplaner, strategier og lovforslag.
Den grønne omstilling er spået til at betyde mange flere job i Danmark. Dansk Energi har f.eks. forudset, at der samlet kan forventes at blive brug for 120.000 årsværk de næste ti år til udbygning af havvind og energiøer.
Virkeligheden er, at den grønne jobskabelse lader vente på sig. Selv om undersøgelser viser, at 35 pct. af danskerne mener, at omstillingen vil skabe flere job, går omstillingen ifølge Danmarks Statistik meget langsomt. Antallet af job inden for det grønne område, herunder f.eks. miljøbeskyttelse eller produktion af grøn energi, er kun steget med ca. 16.300 fuldtidsbeskæftigede fra 2012 til 2019. Det svarer til, at andelen af grønne job er steget marginalt fra 2,8 pct. til 3,3 pct.
I september 2022 nedlagde vindmølleproducenten Siemens Gamesa 800 stillinger i Danmark. Der blev således ikke flere, men færre grønne jobs i Danmark.
Økonomer har ved flere lejligheder peget på, at den grønne omstilling ikke skaber job. Når der gennemføres store investeringer i vedvarende energi, medfører det nemlig, at der i andre brancher gennemføres færre investeringer, som også kunne have skabt arbejdspladser og gavnet samfundet. Vel at mærke arbejdspladser uden statsstøtte.
De grønne investeringer er med andre ord kun en samfundsøkonomisk gevinst, hvis de skaber et større afkast, end den alternative brug af ressourcerne ville have gjort. Og indtil videre har de ikke skabt et større afkast.
Tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har udtrykt det således: ”Offentlig støtte skaber ingen nye job på langt sigt. Til gengæld har offentlig støtte betydning for, hvor jobbene bliver skabt”.
Udviklingen i andre lande går også stik imod politikernes løfter om, at grøn omstilling vil skabe flere jobs.
Ifølge Tysklands LO (DGB) er antallet af jobs inden for vedvarende energi (sol & vind) faldet fra ca. 300.000 i 2011 til ca. 150.000 i 2018. Nedgangen i antallet i jobs skyldes outsourcing til primært Kina.
Mette Frederiksens og den grønne lobbys løfter om grønne jobs er derfor ikke andet end et fupnummer.