Site icon 24NYT

Mindre virksomheder er stærkt pressede af høje energipriser

Energiprisernes himmelflugt har fået virksomhederne til at skrue forventningerne til årets resultat alvorligt ned. Næsten hver tredje mindre virksomhed er enten i meget høj grad eller i høj grad presset på økonomien på grund af el-prisen, og 60 pct. af dem venter et lavere årsresultat end sidste år. Samtidigt begrænser de deres produktion i form af fx lukkedage, viser ny analyse fra SMVdanmark.

Selvstændige, der har modtaget 4-5-doblede energiregninger, og som har måtte lukke eller skære ind til benet, har fyldt medierne de seneste uger. Nu viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, hvor galt det står til.

I en spørgeskemaundersøgelse med svar fra over 1.000 virksomheder svarer næsten hver tredje mindre virksomhed, at en stigning i elprisen i ”meget høj” eller ”høj” grad presser virksomhedens økonomi.

Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark, er bekymret for virksomhedernes økonomi.

”Der er rigtig mange virksomhedsejere, som sover dårligt om natten i øjeblikket, fordi deres energiregninger mangedobles. Ikke nok med, at det er et udbredt problem, men det er også et alvorligt problem for den enkelte,” siger han.

Virksomhederne kommer lige nu i klemme mellem de stigende energipriser og forbrugernes tilbageholdenhed. Den kombination får dem til at se sort på deres økonomiske muligheder, viser analysen, der også giver et indblik i virksomhedernes forventning til, hvordan deres indtjening i år kommer til at se ud.

”De stigende energipriser ser ud til markant at påvirke virksomhedernes resultat negativt i år. Blandt de selvstændige, der oplever, at prisstigningerne udfordrer dem, der forventer 60 pct. af dem, at 2022 ender med en ringere indtjening end sidste år. Blandt dem, der oplever, at energipriserne ikke udfordrer dem så meget, der er det ”kun” 33 pct., der forventer et lavere resultat,” fortæller Lasse Lundqvist.

Blandt de mindre virksomheder, der føler sig udfordrede af høje energipriser, er det kun 16 pct., der ser frem til et bedre resultat end sidste år.

Mindre virksomheder skruer ned for produktionen

Den svære økonomiske situation har fået 16 pct. af alle små og mellemstore virksomheder til at skrue ned for produktionen, viser analysen. Det kan f.eks. være gennem lukkedage, begrænset åbningstid eller at lukke dele af virksomheden ned og flytte medarbejdere sammen på mindre plads.

”Vi ser, at rigtig mange virksomheder i øjeblikket desperat forsøger at stramme bæltet for at klare sig igennem krisen. Det går ikke kun ud over virksomhederne selv, men også ud over kunderne. Det kan fx betyde, at byens café lukker tidligere, eller man skal vente længere tid på at få sin bil fra værksted, fordi lakeringen skal lufttørre, hvor den tidligere blev blæsetørret,” siger Lasse Lundqvist.

Som et første skridt til at gøre det lettere for de ramte virksomheder, anbefaler han, at alle energieffektiviseringer i virksomhederne – lige fra bedre isolering til solceller på taget – skal være fradragsberettigede med over 100 pct. samtidigt med, at byggetilladelser til den slags skal gå hurtigt og smidigt i kommunerne.

”Så kan erhvervslivet hurtigere omstille sig, inden den mørke og kolde vinter kommer,” siger Lasse Lundqvist.

Exit mobile version