Misbrug af offentlige midler er korruption

Da et flertal i Folketinget i 2016 bevilligede partierne på Christiansborg en lønforhøjelse på 40 pct., skete det ifølge Berlingske med den begrundelse, at der var et større arbejdspres og medietryk på politikere, og det øgede behovet for fagmedarbejdere, der kunne hjælpe politikerne med at håndtere presset og med at kontrollere regeringen og udvikle politik.

Af Venstres nye regnskaber fremgår det imidlertid, at partiet ikke har brugt den øgede bevilling på at modstå et øget mediepres eller udarbejde ny politik. Venstre har brugt 8.127.538 kr. på ”tryksager, annoncer, mv.”, altså en ren kampagnevirksomhed, som ikke bidrager til bedre beslutninger, men bare giver mere markedsføring, annoncering og konkurrence om vælgerne.

24NYT: Det er en del af den danske selvforståelse, at danskerne er det mindst korrupte folk i verden. Vi er enige med os selv og omverdenen i, at Danmark er et korruptionsfrit land. Korruption er imidlertid ikke kun en decideret bestikkelse i form af et kontant pengebeløb. Korruption er også vennetjenester, nepotisme, kammerateri, lokumsaftaler og ikke mindst misbrug af offentlige midler.

Ifølge Europarådets mellemstatslige samarbejde for bekæmpelse af korruption, Greco, ligger Danmark helt i bund, når det gælder åbenhed om partistøtte. Danske politikere kan således slippe af sted med korrupte aktiviteter, som deres kolleger i andre medlemslande ikke kan, da bolværket i form af love mod korruption i Danmark er mangelfuldt. Det har Greco påpeget i dialog med danske politikere i snart et årti. Uden succes. Danmark fastholder, at tillid må være godt nok.

Nye Borgerlige fremsatte for nylig en beslutning om at skære 2 pct. af partistøtten om året. Partiet mener, at det er ”topmålet af hykleri”, hvis det ikke sker.

Men det sker ikke, fordi Socialdemokratiet og Venstre er de bedste venner i netop denne sag. De to socialdemokratier står sammen om at forsvare de nuværende regler, der giver mulighed for at omgå loven, fifle med partistøtten og modtage den anonymt.