Miseren i ældreplejen fortsætter – bare bedre skjult

De skjulte videooptagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus sendte et gys gennem befolkningen, da de viste 90-årige demente Else blive udsat for et overgreb af plejehjemsansatte.

Ifølge forfatter og psykolog Dorthe Birkemose er reaktionerne på den slags skandalesager så forudsigelige, at man nærmest kan sætte uret efter dem.

Først kommer forargelsen, så kommer fordømmelsen, så bliver medarbejderne hængt ud, den enkelte leder på stedet får skylden, så fyrer man, så flytter man, og så vaskes der hænder. Så har vi kødranden af politikere og eksperter, der stiller sig op og slet ikke kan forstå, at det er kommet så vidt, og det er jo helt forfærdeligt og uacceptabelt. Det eneste, der sker, er, at det hele fortsætter – bare bedre skjult”, siger Dorthe Birkemose til Berlinske.

Efter de skjulte optagelser har 13 medarbejdere været indkaldt til tjenstlige samtaler, og flere inkl. den øverste leder på Kongsgården er blevet fyret.

For Dorthe Birkmose at se, er det et udtryk for et quickfix. ”Hvis man bare fyrer et par stykker, kan man godt bilde sig selv ind, at man har løst problemet. Men så ansætter man nogle andre, som skal arbejde under de samme betingelser. Når de bliver slidt, så risikerer de også at reagere med forråelse. Og sådan kan det blive ved og ved”, siger hun.