Den danske hjælpeorganisation har ydet nødhjælp og udvikling i Afghanistan i 20 år. Projektområdet er i dag under Talebans kontrol, men Mission Øst fortsætter hjælpearbejdet, selv om de allierede trækker den militære støtte den 11. september. ”Vi vil fortsætte med at møde befolkningens behov trods de svære forhold,” fortæller international chef.
Om aftenen den 10. august indtog Taleban byen Fayzabad, der er hovedstad i den afghanske Badakhshan-provins tæt ved grænsen til Tadsjikistan. Dermed er det sidste område, hvor den danske hjælpeorganisation Mission Øst arbejder, nu under den islamistiske bevægelses kontrol.
Mission Øst er stålsat på at blive i området og møde lokalbefolkningens behov. Også efter den 11. september 2021, hvor de allierede trækker deres militære støtte ud og overlader landet til en uvis skæbne. Danmark trak allerede i juni de sidste soldater ud af landet.
– Det kom ikke til ”ekstreme krigshandlinger”, da regeringsstyrkerne trak sig ud af Fayzabad og overlod byen til Taleban. Alle vores medarbejdere i byen er i sikkerhed, fortæller Mission Østs internationale chef Peter Drummond Smith.
Han oplyser, at Mission Østs kontor i byen kører på et minimum. Kun vagter og enkelte kontorpersonaler er på arbejde. Udenlandske medarbejdere arbejder udenfor landets grænser.
Uddelte hjælpepakker til 1.000 katastroferamte
Lige inden Fayzabas fald nåede Mission Øst at uddele hygiejneartikler, husholdingsudstyr, rengøringsmidler og værnemidler mod Covid-19 til omkring 1.000 personer i det Taleban-kontrollerede Warduj-distrikt omkring 4 timers kørsel sydøst for Faizabad. Her er befolkningen ramt af oversvømmelser og mudderskred som følge af voldsomme regnskyl i juli.
Mission Øst har i 20 år ydet både humanitær og langsigtet udviklingsbistand i de nordøstlige provinser Thakhar og Bahdakhshan. I løbet af de sidste par år har Taleban gradvist overtaget kontrollen over områder i nordøst, og dette er steget dramatisk i løbet af de seneste måneder og uger, og den sidste regeringskontrollerede by, Fayzabad, faldt i går.
– Vi har kunnet arbejde under disse forhold netop fordi vi fokuserer på at hjælpe befolkningen og er neutrale og uafhængige i forhold til konflikten, forklarer Peter Drummond Smith og tilføjer:
– Vi vil fortsætte med at møde befolkningens behov trods de svære forhold.
Vi er forpligtet til at hjælpe, hvor behovene er størst
Han henviser til de internationale etiske retningslinjer for humanitært hjælpearbejde, som Mission Øst og de fleste humanitære organisationer tilslutter sig. Her står bl.a.:
”Som medlemmer af det internationale samfund anerkender vi vores forpligtelse til at yde humanitær bistand, hvor det er nødvendigt (…) Den primære motivation for vores reaktion på katastrofe er at lindre menneskelig lidelse blandt dem, der er mindst i stand til at modstå stress forårsaget af katastrofe…”
– Vi har fokus på befolkningens behov og fortsætter med at levere udviklingshjælp i landsbyerne. Vi skaffer vand og sanitet, øger fødevaresikkerheden og oplærer befolkningen i at tjene et levebrød, samt forebygger og hjælper ved klimakatastrofer. Desuden griber vi ind med akut nødhjælp, når behovene kræver det, oplyser Peter Drummond Smith.
Taleban ventes at skåne ngo’er
Aktiviteterne er dog sat på pause en kort tid. Kontorerne i Fayzabad, Rustaq and Ishkashim kører på et minimum. Peter Drummond Smith forventer dog at projekterne snart fortsætter som planlagt.
– Vores medarbejdere er ikke mål for angreb. Taleban behøver os. Hvis vi forlader Afghanistan, skader det bevægelsen. Der er en magtdynamik lokalt. Hvis vore ydelser ophører, vil lokale landsbyledere protestere til Taleban. Og så har den militante bevægelse ikke opbakning lokalt.
Optimismen er dog tilsat et gran salt: Medarbejdernes sikkerhed, kvinders rettigheder, adgang til landsbyerne og respekt for ngo’ernes neutralitet og uafhængighed er fortsat et åbent spørgsmål.