Mission Øst går nu ind i Libanon med psykisk førstehjælp til traumatiserede børn og familier, der er flygtet fra krigen i Syrien.
Lige nu oplever Syrien den værste flygtningesituation i de ni år den syriske borgerkrig har stået på. Nabolandet Libanon har modtaget 1,5 millioner syriske flygtninge fra det krigshærgede land, så hver femte indbygger i landet nu er syrisk flygtning.
Det kan det libanesiske samfund ikke bære alene.
Hjælper 60.000 syriske flygtninge
Derfor går Mission Øst nu ind i Libanon med psykisk førstehjælp til 60.000 syriske flygtninge – børn, kvinder og mænd – så de kan overvinde traumer og få en hverdag til at fungere igen. Det sker gennem to social- og undervisningscentre i byerne Aley og Batroun. Her får børnene hjælp til at bearbejde forfærdelige oplevelser fra krigen, mens de voksne lærer om menneskerettigheder og livsfærdigheder. Centrene er vigtige for at få flygtningene på fode igen, erfarer Mission Øst, der driver fire lignende centre i Irak med rigtig gode resultater.
Hvert tredje flygtningebarn døjer med traumer
En undersøgelse om psykisk helbred hos syriske flygtninge i Libanon afslører, at ca. 58 procent af de adspurgte flygtninge lider af bl.a. angst og depression. Flygtningebørnene – især de uledsagede – er hårdest ramt af psykiske traumer.
En af dem er drengen Mahmoud på 10 år, som ikke kan holde ud at tænke på Syrien. Han flygtede med sine forældre som femårig. Og det eneste, han ved om Syrien, er, at landet er utrygt, ødelagt og hærget af krig.
– Selvom børnene siger, at de ikke kan huske Syrien, ligger krigen alligevel i deres underbevidsthed. Lyde som fyrværkeri, ambulancer og andre høje lyde kan være en trigger for dem, fortæller Varty, der er socialarbejder i centret i Aley.
Tegner og maler sig fri af traumer
En medarbejder i Batroun, Mona, er selv syrisk flygtning og kender derfor børnenes indre verden. Hun opfordrer syriske børn til at male deres minder om hjemmet og blive inspireret af det, de husker. Det hjælper at tegne og male sine minder, når man har svært ved at udtrykke de svære oplevelser på andre måder.
I år vil Mission Øst fortsætte med kurser for syriske børn og unge, hvor tegning, maleri og lektioner i andre færdigheder skal hjælpe dem til at blive hele mennesker igen.
Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner opfordrer til at støtte de syriske flygtningebørn, så de kan komme fri af deres traumer fra krigen og tage fremtiden i besiddelse:
– Børnene er fremtiden. Med den rette indsats kan vi påvirke en hel familie, et helt land, ja hele den plagede region i den rigtige retning, siger han.