Mørke landeveje og manglende lygter er en farlig cocktail

Vinteren banker på, og de lyse timer bliver færre og færre, og landevejene mørkere og mørkere også tidligt på eftermiddagen.

Derfor bør man gøre opmærksom på sig selv, når man færdes på vinterens mørke landeveje. Sådan lyder det gode råd fra forsikringsselskabet Topdanmark, hvor kunderne hvert år anmelder skader, som mørke landeveje og manglende lygter er skyld i.

“At gå, løbe, cykle, køre bil eller store landbrugsmaskiner på en landevej uden tilstrækkelig belysning er farligt både for andre trafikanter og for dig selv, når du færdes på landevejene,” siger Gunnel Anderson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.

Bliv set, når du er på arbejde

Når du kører rund i de tidlige morgentimer, eller når du skal hjem om aftenen, så skal du sørge for, at du bliver set.

Er du landmand, så tjek derfor, at alle lygter og lamper på dine maskiner virker, at du har de rigtige skilte og at fx din plov, hvor der ikke er lygter på, er udstyret med reflekser eller på en anden måde markeret, så den kan ses i mørket.

”En årlig lys-, lygte- og refleksgennemgang af sine maskiner samt arbejdstøj med reflekser kan have stor betydning for færdselssikkerheden i den mørke tid,” siger Gunnel Andersson.

LÆS OGSÅ:  Fortsæt nemt løbetræningen i vinterens kulde – få ekspertens råd

Det er vigtigt både at markere et langsomt kørende fartøj og at huske at markere, hvor bred traktoren er, så der ikke sker skader, når bilerne overhaler.

Reflekser – et effektivt råd

Skolerne har i mange år uddelt reflekser til børnene, og her er de blevet gjort opmærksom på, hvor vigtigt det er at bære reflekser og lys, når det er mørkt.

Det råd er godt for både børn og voksne.

”Det behøver ikke være de klassiske reflekser, man sætter på tøjet, for man kan i dag købe meget tøj, hvor reflekserne er en del af det. Så husk reflekser og lys, når du færdes langs de mørke landeveje fx på en gåtur med hunden, på løbeturen, eller når dine børn er på cykel det sidste stykke på vej hjem fra bussen.

Der er mange måder at gøre opmærksom på sig selv 

Der findes mange slags tøj til både børn og voksne, der allerede indeholder reflekser, hvilket gør at man kan undlade den gule refleksvest eller de påsatte reflekser. Men også pangfarver, som skrig-gul, skrig-grøn eller skrig-orange er rigtig gode at iføre sig, da de bliver selvlysende, når bilernes lyskegler fanger dig.

”Der findes også en masse sportstøj som jakker, huer og vanter i skrig-gul og med indbyggede reflekser, som er rigtig gode at have med i de mørke timer af døgnet. Meget arbejdstøj har også integrerede reflekser. Ellers kan du have cykellygter med eller tænde lommelygten på din telefon, så bilisterne kan se dig på de mørke landeveje,” siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.

LÆS OGSÅ:  Brændt inde med 60.000 liter sprit på grund af varm vinter

Lys i den rigtige højde

Hvis du er ude at ride, er det en god livsforsikring, at både rytter og hest er iklædt reflekser. Mange ryttere har allerede dækkener med indbyggede reflekser eller velcroreflekser, de kan sætte forskellige steder på hesten eller sadlen.

Men det er vigtigt også at have reflekser eller lys på hestens ben, så biler og andre forbipasserende ved præcis hvor hesten befinder sig. Det er også en god idé at sætte reflekser på din hund. Så øger du sikkerheden ved, at trafikanter kan se den, når I går tur, men også så du selv kan holde øje med den, hvis den løber løs. Køb eventuelt et halsbånd med lys eller fastspænd en cykellygte i halsbåndet.

Husk når du går, cykler, løber eller rider, er det er dig, som er den bløde trafikant og dermed den mest udsatte.