Monsun truer rohingyaer: Hjælpeorganisation øger sundhedsindsats

Monsunregn og storme rammer hundredtusinder af Rohingya-flygtninge i Bangladesh. Mission Øst samler ekstra ind for at bekæmpe epidemier og oprette mobile sundhedsklinikker i kæmpe flygtningelejr.

De har overlevet massakrer i Myanmars landsbyer. De har overlevet flugt gennem floder og sumpe. Og de har indtil nu modstået truslen fra livsfarlige epidemier i overfyldte flygtningelejre i Bangladesh.

Men nu truer endnu en katastrofe med at hærge de hårdt prøvede rohingyaer. Monsunsæsonen er begyndt, og voldsomme orkaner og skybrud truer med at oversvømme flygtningenes skrøbelige bambustelte, så de mister alt og er ekstra sårbare over for sygdomsepidemier.

– Det er krise så voldsom, at den er svær at forestille sig! Vi er nødt til at gøre noget nu. Heldigvis er vores samarbejdspartner på pletten og udvider nu sin indsats, siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner. 

Mobile sundhedsklinikker

Mission Øst har op til FN’s flygtningedag den 20. juni startet en akut katastrofeindsamling for at hjælpe samarbejdspartneren Medical Teams International med at øge sundhedsindsatsen, uddele mere medicin og endda oprette mobile sundhedsklinikker i afsidesliggende områder af den kæmpemæssige flygtningelejr Kutupalong i Cox’s Bazar.

915.000 rohingya-flygtninge har søgt tilflugt i området, der nu trues af oversvømmelse på grund af monsunen. 215.000 af dem er i akut fare for oversvømmelse og mudderskred.

Ifølge rapporter fra FN og NGO’er i lejren er over 3.000 telte og 300 latriner blevet beskadiget, over 2.700 mennesker er blevet fordrevet, 32 er sårede og mindst 1 dræbt som følge af de voldsomme storme og skybrud. 28,415 flygtninge mærker konsekvenserne direkte.

LÆS OGSÅ:  Danmark åbner grænserne yderligere og lemper rejsevejledningerne

Kan redde tusindvis af mennesker

Medical Teams International har oprettet en sundhedsklinik i Kutupalong-lejren  og har siden 2017 kæmpet for at forebygge kolera og andre smitsomme sygdomme ved at oplære rohingyaerne i at opretholde en god hygiejne.

Forebyggelse er vigtigere end nogensinde, og derer brug for akut nødhjælp. Derfor opretter Medical Teams International mobile sundhedsklinikker i afsides områder af lejren, så patienter, der ellers ikke har adgang til sundhedsydelser, kan få medicin og livreddende pleje. De mobile sundhedsklinikker ventes at redde tusindvis af menneskeliv.

Og der er brug for hjælp nu. Den voldsomme monsunregn risikerer at nedrive endnu flere af flygtningenes nødtørftige telte af bambus og presenninger. De voldsomme vejrforhold truer med at forurene vandforsyningen på grund af ødelagte latriner og overbelastede kloakker. Dermed gør den fugtige monsun flygtningene i den overbefolkede lejr særligt udsatte for smitsomme sygdomme.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)