Mormorhaven hitter: Sådan får du succes med dine stauder

Tidligere var stauder kendt som mormorblomster, men nu er de tilbage som aldrig før, og nostalgien får frit spil i de danske haver. Få haveekspertens tips og tricks til succes med stauderne.

Stauder har brug for en del plads, da de gerne vil brede sig ind over hinanden. Det giver en smuk have med et tæt blomstertæppe. Foto: PR.

Mormors børnebørn har fået have, og det er noget, der tydeligt afspejler sig i mængden af stauder i de danske haver. Faktisk er salget af netop stauder i Plantoramas plantecentre steget med hele 56 procent siden 2017.

– Vi ser en stor tendens til, at man omlægger haven, så der i stedet for græs bliver plads til stauder. Pæoner, ridderspore og hosta har virkelig fået en genkomst i de danske haver – også ved de unge haveejere, siger Kamilla Høy, der er haveekspert hos Plantorama.

Helt grundlæggende dækker betegnelsen stauder typisk over flerårige dyrkede planter. Det er en række af meget forskelligartede planter som høstanemoner, hosta, høstfloks og løvefod. Derfor er det svært at sige noget generelt om, hvordan man får succes med sine stauder. Til gengæld er de en taknemmelig plantetype, der er forholdsvis nemme at dyrke, hvis man følger en håndfuld gode tips og tricks.

Haveeksperten giver her sine bud på, hvordan man skaber en smuk mormorhave fuld af stauder:

Tjek jorden og vejret

Hvis man vil starte et bed, skal man først og fremmest finde ud af hvilken jordbund, man har. Derudover er bedets placering i haven også vigtig, da sol, skygge, tørhed og fugt spiller en vigtig rolle, når man skal udvælge stauder.

LÆS OGSÅ:  Mild vinter tyvstarter havearbejdet

Gør stauderne klar til en ny sæson

Stauders overjordiske dele visner væk ved længere kulde- og tørkeperioder og ligner typisk lange, tynde pinde. De skal beskæres meget lidt, men man kan med fordel fjerne de tørre stængler og derved gøre plads til nye blomster.

Haven er at foretrække

Selvom stauder er en taknemmelig plante at dyrke, så kan det være svært, hvis man kun har krukkehave, for stauden fungerer bedst til udplantning i bede, hvor de har meget plads. Hvis man vil have stauder i krukker, så skal man vælge dem, der tåler mest tørke som blåkant, storkenæbstaudesalvie og hosta.

Hold afstand

De samme regler, som gælder for os i supermarkedet, gælder også for stauderne i bedene: hold afstand. Stauderne er aggressive og vil gerne brede sig ind over hinanden. Derfor bør man gå efter det moderne mundheld, less is more, i sit staudebed, for de skal nok fylde pladsen ud. Det samme gælder, hvis man har roser og stauder i nærheden af hinanden, som kan vokse sammen, hvis man planter for tæt.

Udplantning
Det er en god ide at plante stauder i det tidlige efterår eller en regnvåd forårs- eller sommerdag, hvor jorden stadig er lun efter sommeren, men samtidig tilpas fugtig af efterårets regn. Husk at vande stauderne godt efter udplantning, så de ikke udtørrer.

LÆS OGSÅ:  Høst dine egne buketter – skærehaven er populær som aldrig før

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)