– Mosuls indbyggere er kommet ud af krigshelvedet. Nu skal krigshelvedet ud af dem!
Det siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner, der lige er kommet hjem efter et besøg i den irakiske storby. Halvandet år efter Mosuls befrielse er Mission Øst med til at genopbygge sønderbombede huse og genoprette børnenes og de unges sind, så de igen får tro på fremtiden.
Krigen har sat dybe ar
Og det er absolut nødvendigt for at befolkningen kan få en almindelig hverdag til at fungere med arbejde, husholdning og børns skolegang, fortæller generalsekretær Kim Hartzner.
– Byens og områdets over 2,5 millioner indbyggere havde været udsat for noget af det værste, man kan tænke sig: et terrorvælde med halshugninger, piskestraf og mangel på stort set alt: mad, vand, hygiejneartikler, arbejde og penge.
– Selvom livet er vendt tilbage til byen, har bombardementer og ødelæggelser sat dybe ar i sindene. Der er brug for at reparere og genopbygge husene, ja, men befolkningen har sandelig også brug for håb, kærlighed, omfavnelse, knus og tillid, som de har manglet i krigens år.
Hjælper stadig fordrevne
Mission Øst var den første hjælpeorganisation til at gå ind i Mosul med fødevarepakker, tæpper og andet basalt udstyr allerede, mens dele af byen stadig var hærget af IS-krigere.
Mission Øst kørte ind med små lastbiler til byens torve for at levere direkte til mennesker i nød.
– Vi uddelte hurtigt og under lav profil for ikke at udsætte nødlidende for IS-angreb og andre kampe i byen, forklarer Kim Hartzner.
Genopbygger huse og børnesind
Inde i byen hjælper Mission Øst de familier, der vil reparere og genopbygge deres sønderbombede huse. Kim Hartzner gik fra hus til hus for at møde familierne og se, hvad de havde udrettet med de 2.600 kroner, de hver havde modtaget fra Mission Øst.
– Jeg er imponeret over, hvor langt de får pengene til at strække. De havde genopbygget mure, repareret skudhuller, isat nye vinduer, malet vægge og endda installeret elektricitet, fortæller Kim Hartzner.
Han var rørt over mødet med fædre og mødre, der næsten ikke kunne finde ord for at sige tak for hjælpen.
Liv i blikket og spræl i benene
Men det gjorde størst indtryk at møde børn og unge, der havde fået liv i blikket og spræl i benene. Mission Øst driver et børne- og ungdomscenter i Mosul, hvor 250-300 børn og unge kan lege, synge, tegne, opføre dramastykker og lære sprog, matematik og at bruge en computer.
– De havde en utrolig smittende glæde og der var et fantastisk engagement fra motiverede og begejstrede lærere og psykologer og andre, der har et hjerte for de her børn. På centret kan børnene slippe de forfærdelige minder og komme videre, fortæller Kim Hartzner.
Håb om en bedre fremtid
Han må knibe sig i armen for at forstå alt det positive, der sker i Mosul lige nu.
– Sidste år var jeg i udkanten af Mosul mens tilbageerobringen af byen var i gang, og hvor jeg så, hvordan man bombede fra luften. Jeg så røgen, de sorte skyer henover byen og hørte de danske F-16 fly i luften og kunne høre nedslagene. Tænk, hvad disse mennesker har oplevet under dette krigshelvede! Og tænk sig, at de samme mennesker nu har et håb om en bedre fremtid, og at børnene kan opleve tillid og lære noget nyt. Det er jo helt fantastisk!
Fakta:
Mission Øst har ydet hjælp til fordrevne i Irak siden sommeren 2014, hvor Islamisk Stat drog hærgende gennem landet og fordrev både yezidier, kristne og muslimer fra deres landsbyer.
Ifølge FN er omkring fire millioner fordrevne vendt tilbage til deres hjem, mens omkring 3,2 millioner mennesker, herunder en million børn, stadig er spredt som internt fordrevne. 94.000 familier befinder sig stadig i flygtningelejre, mens flere end 221.000 mennesker opholder sig uden for lejrene.
Kilder: Mission Øst, UNICEF, OCHA og WFP