Mulighed for at komme direkte i gymnasiet uden prøve gør udveksling nemmere

Det er nu blevet væsentligt nemmere for dig at komme direkte i gymnasiet, når du har været på udveksling.

Hvis du tidligere valgte at tage på udveksling i 9. eller 10. klasse, skulle du i mange tilfælde tage en prøve for at kunne komme direkte i gymnasiet. Den lidt mere besværlige vej har måske afholdt nogle fra at tage på udveksling, selvom det var det, som de egentlig gerne ville.

Men i 2019 blev reglerne ændret. Det betyder, at du ikke længere skal til en prøve eller tale med rektor for at kunne komme i gymnasiet i Danmark. De ser på, hvordan du har klaret dig i folkeskolen og på din udveksling, og så kan du blive optaget.

For tidligt at tale om en stigning

Fordi ændringen er sket inden for relativt kort tid, er det ikke muligt at sige, om der er sket en stigning i unge, der vil på udveksling. Det er dog tydeligt, at de elever, der går på efterskoler, der er prøvefrie, har været meget utilfredse. De skal nemlig stadig til en prøve.

Har du vaklet mellem efterskole eller udveksling inden gymnasiet, taler denne ændring i hvert fald for, at du tager på udveksling frem for at tage på efterskole. Det er dog selvfølgelig en afvejning af, hvad der vil passe bedst til dig.

Mere moden af at tage på udveksling

Inden du skal i gymnasiet, er det rart for dig, at du har et år, hvor du kan komme væk fra dine forældre og blive mere moden. For det kræver en høj grad af modenhed, når du skal gå i gymnasiet og kommer til at have langt mere skolearbejde, du selv skal stå for at udføre.

Når du tager på udveksling, bliver du netop mere moden, hvilket er med til at gøre det til en rigtig god grund for dig til at tage af sted.