En lang række patienter betaler ikke deres tolkegebyr retur til Region Syddanmark, skriver Børsen. Selv om regningerne for patienters tolkehjælp i mødet med sundhedssystemet er løbet op i 3 mio. kr. siden juli 2018, er kun omkring 300.000 kommet retur.
Tolkegebyret blev indført 1. juli sidste år, hvor en ny ordning trådte i kraft. Den gjorde, at personer, som har opholdt sig i Danmark i mere end tre år, selv skal betale for brug af tolk ved læge og på hospital, hvis de har brug for det. Gebyret for at have en tolk med sig varierer fra 191 til 1675 kroner.
Det er ikke alle, som har været i Danmark i tre år uden at opbygge tilstrækkelige danskkundskaber, som skal betale for tolk trods ordningen. De kan fritages med en lægeerklæring, hvis de eksempelvis har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der gør, at de ikke kan få, opretholde og anvende danskkundskaber. Antallet af lægeerklæringer stiger støt.
24NYT: Det politisk korrekte Børsen undlader at oplyse, hvor patienterne, der ikke betaler deres tolkegebyr, kommer fra. Det er imidlertid almen viden, at det primært er muslimske indvandrere fra Mellemøsten og Afrika, der har brug for tolkehjælp.