Når vi tager på ferie, går tyven på arbejde: Sådan gør du og dine naboer tyven arbejdsløs

Sommerferien venter lige om hjørnet, og mens vi tager på ferie, tager tyven på arbejde. Men hvis gode naboer deler viden og hjælper hinanden, kan I snyde tyven.

”Årvågne naboer kan mindske den indbrudsbølge, som vi typisk oplever i sommerferiemåneden juli,” siger Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i Region Syddanmark sidste år blev begået 18,8 indbrud om dagen i juli måned. Det er 14,8 procent flere indbrud end gennemsnittet for årets andre lyse måneder, og det gør juli til højsæson for indbrud i Region Syddanmark.

Men med nogle små tricks kan du ødelægge arbejdsforholdene for tyven og forhåbentlig undgå ubehagelige overraskelser, når du kommer hjem fra ferie.

Gode naboer kan gøre en forskel

Som det første bør du række ud til dem lige omkring dig – for dine naboer kan faktisk være tyvens værste skræk. Med hjælp fra dine naboer er din bolig aldrig helt alene hjemme, og dine naboer kan løbende parkere en bil eller en cykel i din indkørsel, tømme din postkasse og flytte rundt på dine ting, så dit hus ser beboet ud.

Gode og årvågne naboer er et af de mest effektive redskaber mod tyven. Sammen kan I være hinandens øjne og ører i kvarteret ved at hilse interesseret på nye ansigter og spørge ind til deres ærinde.

”Opmærksomme naboer er noget af det, der stresser indbrudstyven allermest, og aktiv nabohjælp kan forhindre op til hvert 4. indbrud. Derfor er vi glade for, at så mange borgere i Region Syddanmark har meldt sig som nabohjælpere. Og der er brug for endnu flere – måske dig?,” siger Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Nabohjælpere i Region Syddanmark

Heldigvis findes der gode naboer i Region Syddanmark. En opgørelse fra Nabohjælp viser, at hele 65.588 borgere i regionen er tilmeldt som nabohjælpere. Lige nu bor der flest i Odense Kommune, efterfulgt af Esbjerg og Kolding Kommune.

 1. Odense Kommune: 7.904
 2. Esbjerg Kommune: 7.258
 3. Kolding Kommune: 6.047
 4. Sønderborg Kommune: 6.019
 5. Vejle Kommune: 5.172
 6. Haderslev Kommune: 3.991
 7. Aabenraa Kommune: 3.862
 8. Fredericia Kommune: 3.366
 9. Varde Kommune: 3.281
 10. Svendborg Kommune: 2.557
 11. Faaborg-Midtfyn Kommune: 2.556
 12. Middelfart Kommune: 2.480
 13. Vejen Kommune: 2.344
 14. Tønder Kommune: 1.919
 15. Nyborg Kommune: 1.611
 16. Assens Kommune: 1.563
 17. Billund Kommune: 1.384
 18. Kerteminde Kommune: 1.033
 19. Nordfyns Kommune: 966
 20. Langeland Kommune: 156
 21. Fanø Kommune: 92
 22. Ærø Kommune: 27

Gode råd: Sådan snyder du tyven i ferien

 • Tænk over, hvor synlige dine særligt værdifulde genstande er fra gaden. Kan man se dine designermøbler, smykker eller lignende gennem vinduerne ude på gaden?
 • Efterlad lidt opvask, vasketøj eller måske børnenes legetøj fremme, så det ser ud, som om det lige er blevet brugt. Det signalerer, at der er nogen hjemme i huset.
 • Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et såkaldt fake-tv, der får det til at se ud som om, at dit tv er tændt.
 • Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind i din bolig.
 • Klip hækken, så den højest er 1,6 meter høj. På den måde minimerer du de gode gemmesteder omkring boligen, som kan give tyven ”arbejdsro”.

Læs mere om Nabohjælp på www.nabohjælp.dk og om, hvordan du sikrer din bolig på www.dkr.dk.

Kommentarer