Naboskabet blomstrer under corona

Vi har det rigtig godt med vores naboer. Og flere er kommet tættere på deres nabo under corona-pandemien, viser ny undersøgelse. Især småbørnsfamilier og de unge har oplevet bedre naboskab

Der er ikke mange positive historier omkring corona-smitten, men noget tyder dog på, at naboskabet er blomstret det seneste halve år, hvor mange har opholdt sig og arbejdet mere hjemme.

  • 12 % af danskerne svarer i en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home, at de har fået styrket forholdet til naboerne, mens corona-epidemien har stået på.
  • ”Man har talt mere med naboerne og lært dem bedre at kende og faktisk også lavet ting sammen – fx spist sammen,” fortæller Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home, ud fra analysen.
  • Faktisk har corona haft mere positiv end negativ indflydelse på danskernes naboskab.
  • Kun 4 % svarer i den repræsentative undersøgelse med 1.000 besvarelser, at corona har belastet deres forhold til deres nabo /naboer.

”Især hvis man bor tæt – fx i en opgang hvor der er lydt – kan man måske føle sig generet af naboerne, fordi alle har været mere hjemme de seneste måneder. Så på den måde, er man også kommet tættere på hinanden,” siger Home-analytikeren.

80 % svarer i analysen, at corona ingen betydning har haft for deres forhold til naboerne.

Og det er faktisk ikke så skidt. For danskerne har det godt med deres naboer, viser spørgeundersøgelsen om danskernes naboskab.

LÆS OGSÅ:  Forskere har udviklet model, der kan forudsige, om corona-restriktioner virker

2 ud af 3 har det godt eller meget godt

67 % af dem med naboer svarer, at deres forhold til naboerne er ’godt’ eller ’meget godt’ – hele 31 % svarer ’meget godt’.

”Helt overordnet ser det ud til, at naboskabet trives – på trods af corona,” konstaterer Henrik Hauthorn Jensen.

Kun 3 % angiver, at de har et ’dårligt’ eller ’meget dårligt’ forhold til deres naboer. 28 % har et neutralt forhold til deres nabo eller naboer.

Ifølge Home har mere tid i hjemmet også betydet, at flere har valgt at opgradere den nuværende bolig, er flyttet til en anden eller ønsker at gøre det. Især i de større byer har corona betydet, at flere boligkøbere har søgt efter mere plads og luft omkring sig.


Især unge og småbørnsfamilier fået kig på naboerne

Især småbørnsfamilier, hvor yngste barn er i alderen 0-6 år, er kommet tættere på naboerne. 22 % bekæfter det.

Også mange unge under 29 år har både fået et bedre forhold til deres naboer – 19 % – men har også fået et mere belastet for hold til naboerne under corona, viser undersøgelsen. 8 % har oplevet negativ effekt.

Ifølge Home er der mange unge, der bor i lejlighed, hvor man bor tæt på hinanden.

”Det kan være årsagen til, at de unge stikker mere ud i undersøgelsen – både positivt og negativt. Samtidig er det de unge, der ikke har kunnet møde ind på deres uddannelse og som føler sig mest begrænset i deres sociale liv, så de har måske opsøgt nye fællesskaber i opgangen samtidig med, at lunten også har været lidt kortere i forhold til tolerancen over for naboerne, siger Henrik Hauthorn Jensen.

LÆS OGSÅ:  Tidsbestilling til PCR-test bliver genindført i Region Hovedstaden

FAKTA: Hvilken betydning har corona haft på din omgang med din nabo/dine naboer?

Kilde: YouGov for Home, ultimo september 2020 – hele analysen er vedhæftet