Ser man på de ufaglærte, så udgør de næsten 40 procent af dem, der har mistet jobbet siden, Danmark blev lukket delvist ned på grund af coronaen. Ordningen gælder ufaglærte på dagpenge, der er fyldt 30 år.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:
– Økonomien spænder ben for mange, der overvejer at tage springet fra ufaglært til faglært. Det har vi nu for alvor gjort noget ved, så ufaglærte ledige allerede fra august kan begynde på en erhvervsuddannelse og få 110 procent i dagpenge, hvis det er et område med mangel på hænder.
– Det er slet og ret fundamentalt opgør med de nedskæringer og besparelser, der var recepten, da vi skulle ud af finanskrisen. Denne aftale betyder, at knap 26.000 ufaglærte ledige får retten til at blive faglært, og vi må desværre forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber.
– Ledige øger chancerne for at få job, og virksomhederne får de hænder, de har brug for. Det er en klog måde at bruge krisen på. Vi har år efter år set, at vi ikke har fået brugt de penge, som er afsat til, at flere ufaglærte får svendebrev. Jeg håber og tror på, at retten til at blive faglært til forhøjede dagpenge vil bidrage til at gøre en ende på det, så langt flere ledige kan kalde sig faglærte.
Retten er blevet indført med aftalen om opkvalificering, som regeringen, SF, EL, R, DF og V står bag. Ufaglærte ledige eller faglærte ledige med forældende uddannelser kan blive uddannet til dagpenge plus ti procent. Er man på den højeste dagpengesats på 18.900 kroner, så vil der følge yderligere knap 1900 kroner med.
Har man to års relevant erhvervserfaring kan man forkorte vejen til at blive faglært markant. Fx kan man blive SOSU-assistent på 17 uger og smed på 18 uger.