Naturen kalder: Fem tips til oplevelser i efterårsferien

Der er udsigt til en lun start på efterårsferien. Tag familien, kæresten eller vennerne under armen og udforsk bladenes flotte farvespil eller en af flere aktiviteter på statens naturområder.

Tag på svampejagt
Der er spisesvampe i de danske skove hele året, men fra august til oktober finder du flest. Der er specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller. Husk, at der også er mange giftige svampe – spis derfor aldrig svampe, du ikke kender.

13.10.2018 kl. 14:00 – 16:17
Svampetur i Velling Skov ved Silkeborg med naturvejleder Jan Kjærgaard.

Pluk vilde æbler
Der findes en fidus til æbler. Mange steder i Danmark er der nedlagt jernbaner, og en del af disse er lavet til vandrestier. I de tog der kørte her, har passagererne spist tusindvis af æbler, hundredvis af skrog er røget ud af vinduer, og en del af dem er spiret til nye æbletræer, så her står i dag æbletræ ved æbletræ.

13.10.2018-21.10.2018 kl. 10:00 – 16:00
Kom og pres din egen æblesaft og meget andet på Naturcenter Amager i hele efterårsferien:

Fred et træ med din smartphone
Store, gamle træer gavner biodiversiteten. Derfor kan alle – med en smartphone i hånden – være med til at udpege en halv million såkaldte livstræer i statens skove, der ikke må fældes. Download appen ”Livstræer”. Med appen kan du markere træets placering, tage et foto at træet og sende oplysninger om træart, træets udseende, eller om træet huser arter som fx svampe.

LÆS OGSÅ:  Kunstig intelligens skal indsamle mere og bedre maritimt data til at forstå miljøproblemer

Se på krondyr
Der er flere steder på statens naturområder, hvor du kan opleve Danmarks største fritlevende landpattedyr. Pak kikkerten og tag ud i morgen- eller aftenskumringen – til eksempelvis krondyrreservatet i Oksbøl, Klosterheden i Vestjylland, Dyrehaven nord for København, Tvorup Klitplantage og Sårup i Tved Klitplantage i Thy, Slotved Skov i Vendsyssel, Dyrehaven ved Haderslev eller til Randbøl Hede ved Billund. 

16.10.2018 og 18.10.2018 kl. 16:00 – 19:00
Tag med naturbussen og oplev krondyrenes spændende verden i efterårsferien i krondyrreservatet ved Oksbøl:

Kig på fugle
Efteråret er den årstid, hvor man kan se flest forskellige fugle i naturen. Fugle som musvåge, rørhøg, fjeldvåge, hjejle, vibe og skarv stimler sammen i Danmark, inden de trækker mod syd. Besøg et fugletårn og tæl, hvor mange forskellige slags fugle, du ser. Lav eventuelt en lille konkurrence ud af det. Du finder fugletårnene på Udinaturen.dk. Det skal du bruge: Kikkert, fuglebog, blyant.