Nervøs eller aktiv: Sådan undgår du svedpletter og gule skjolder under armene

Det vrimler med gode husråd til at fjerne gule pletter og deodorantskjolder under armene. I virkeligheden er det meget lettere at undgå dem end at fjerne dem. Få her en eksperts bedste tips.

For mange er der ikke noget så forfriskende som en løbetur i det gode vejr. Andre får et rush ud af at holde taler eller præsentationer foran store eller små forsamlinger. Fælles for dem alle er, at man let kommer til at svede en smule ekstra – enten grundet aktivitet eller nervøsitet. I øjeblikket er det blot en våd plet under armhulen på skjorten eller løbetrøjen, men på sigt er det gule skjolder og en lugt, der har svært ved helt at slippe tøjet.

Spørger man den ældre generation har de en håndfuld gamle husråd til at begrænse eller fjerner svedplamager og gule skjolder under armene med. Spørger man derimod en mand, som har beskæftiget sig med svedbekæmpende teknologi i tøj iårevis, så er det ikke dem alle, der har lige meget med virkeligheden at gøre.

– Det er vigtigt, at man sætter ind, allerede inden de gule skjolder er dannet, for de kræver en mindre doktorgrad i kemi at fjerne igen. Nogen tyer til blegemiddel, natron eller eddike for at få tøjet rent, men man risikerer at gøre mærkbar skade på tøjfibrene. I stedet kan man, ved at tage nogle få forholdsregler, nemt undgå, at de overhovedet bliver dannet, forklarer Jeppe Nielsen, som gennem virksomheden Drywear i en årrække har finpudset en teknologi til tøj, der fjerner generne ved svedige armhuler og misfarvninger.

LÆS OGSÅ:  Kom svedproblemer til livs en gang for alle

Deodoranten er den store synder

Ifølge Jeppe Nielsen skal man blot følge nogle enkle råd for bedst muligt at undgå misfarvninger af tøjet som følge af sved og deodorant. Og skulle uheldet allerede være ude, er der også et råd for det:

Vælg deo uden aluminium

– Deodoranten er den største synder. Næsten alle deodoranter med antiperspirant indeholder nemlig aluminiumssalte, som er det, der i kontakt med sved danner den kemiske proces, som forårsager skjolder på tøjet. Så selvom antiperspirant hæmmer svedproduktionen og lugten, så ødelægger det tøjet.

Tøj med svedstoppende membran

– Indeholder ens yndlingsdeodorant aluminium, kan man i stedet kigge efter tøj af et materiale som Lenzing Modal, der ikke så let lader sig påvirke. Mange tøjmærke fås med en særlig svedstoppende membran, som forhindrer sveden i at trænge igennem og videre ind i eksempelvis en skjortes tøjfibre og gøre skade og misfarve.

Spring aldrig en vask over

– Man kan let føle sig fristet af at springe en vask over, når man ved, at træningstøjet skal bruges igen indenfor meget kort tid. Jo flere gange du benytter dig at dit træningstøj mellem hver vask, desto sværere er det at gøre tøjet helt rent og lugtfrit, så det er vigtigt, at du vasker træningstøjet efter hver gang, du har svedt i det.

Er ulykken allerede sket og t-shirten tilføjet gule skjolder, påpeger Jeppe Nielsen, at forskellige kemikalier og husholdningsprodukter kan hjælpe med at fjerne skjolder fra tøjet, eksempelvis eddike, Rodalon og salmiakspiritus. De kommer dog alle med en øget risiko for at misfarve eller ødelægge tøjfibrene.

LÆS OGSÅ:  Kom svedproblemer til livs en gang for alle