Site icon 24NYT

Nu’ det jul igen: Sådan vælger du selv den rigtige vin til julebordet

jul

Når den rette vin skal findes, skal du vælge den, du selv sætter pris på. Det går ikke at købe en vin bare fordi, at den har fået gode anmeldelser, eller fordi andre siger, den er god. Det er vigtigt, at det er egne smagspræferencer, der bestemmer vinen, forklarer René Dreijer, vinekspert hos Klubvin.dk.

Julen nærmer sig, og de fleste har med traditionerne i baghånden helt styr på hvilken mad, der skal serveres, når juleglad familie, venner, og bekendte går til bords med juleand, flæskesteg og brunede kartofler.

Knap så traditionsbundet er det dog, hvilket vin der følger med i glassene. Sidste år købte næsten halvdelen af danskerne en bedre vin til julemaden, når de handlede årets julevin, end de ellers ville have gjort. Det viser en undersøgelse af Vin & Spiritus Organisationen i Danmark.  Men for den uerfarne kan det være svært at vide, hvad en bedre vin er for en, og så risikerer julevinen af floppe, til trods for de bedste intentioner.

– Når den rette vin skal findes, skal du vælge den, du selv sætter pris på. Det går ikke at købe en vin bare fordi, at den har fået gode anmeldelser, eller fordi andre siger, den er god. Det er vigtigt, at det er egne smagspræferencer, der bestemmer vinen, forklarer René Dreijer, vinekspert hos Klubvin.dk.

Det sikre valg er det rigtige valg

Går du i supermarkedet og køber julevinen ligesom 58 procent af danskerne gjorde i 2018, så kan det derfor være en god ide at skæve lidt til, hvad du plejer at drikke, og ikke tage for mange chancer med uprøvede vine og anderledes druer. I hvert fald hvis du vil være sikker på, at alting forløber efter planen og uden ærgerlige smagsoverraskelser.

– Jeg er selv stor tilhænger af norditalienske vine, som eksempelvis Amaronen. Den er kraftig, giver godt modspil til juleanden og så er man næsten altid sikret et godt resultat, da området og produktionen er beskyttet og kontrolleret, så Amarone uanset vingård, altid har de samme kvaliteter, fortæller René Dreijer.

Er du helt på bar bund i vinindkøbet til julen, så har vineksperten René Dreijer nogle retningslinjer du kan overveje, men i sidste ende er det bedste råd, at være nysgerrig og smage sig frem, inden du beslutter den rette vin til julebordet.

Høj alkoholprocent. Når du er på udkig efter vin til julemaden, bør du som hovedregel vælge en vin med en høj alkoholprocent. Til den tunge julemad bør vinen have noget power og syre som modspil til de ofte fede juleretter, som ikke fås i de lette vine.

Spørg fagmand til råds. Det hjælper at snakke med en vinkender, inden du køber flaskerne. En fagmand kan hjælpe med overordnet at fortælle, hvilke typer vin komplimenterer hvilken mad. I julen vil svaret dog oftest være kraftig og fyldig vin eksempelvis hvidvin af druen Chardonnay mens kraftige italienske rødvine som Amarone også går godt.

Vælg ikke ud fra etiketten. En af de største fejl du kan begå, er at købe en vin, fordi den har en flot etikette. Den siger mere om marketingafdelingen end flaskens indhold, så her kan vinkøbere let blive vildledt.

Gå efter det sikre. Vælg den vin du af erfaring ved passer til julemaden. Har du drukket en flaske sidste år, som du ved er god, så prøv at finde den igen. Der er ingen grund til at lade vinanmeldere og smarte reklamer bestemme, hvad du kan lide. Vælg efter din erfaring, så er du garanteret succes, og det er én mindre beslutning at tage i julemånederne.

Exit mobile version