Nu skal danskerne føle skam over deres fortid

Foreningen Kolonihistorisk Center og et bredt flertal i Folketinget vil ifølge Berlingske etablere et kolonihistorisk museum i København. De ønsker, at besøgende i museet skal reflektere over Danmarks kolonihistorie.

Michael Böss, historiker på Aarhus Universitet, kalder foreningens forslag for ”kontroversielt”. Han frygter, at Danmarks kolonihistorie bliver forvandlet  til et ”samvittighedscenter” på baggrund af de nuværende racedebatter herhjemme og globalt.

Der er noget uheldigt over, at forslaget får opbakning netop nu. Jeg er bekymret for, at det vil blive brugt i en identitetspolitisk agenda, der kan skabe splittelse. Centeret har et mere terapeutisk formål, hvor vi skal forsone os med vores fortid. Det er et tvivlsomt projekt”, forklarer

Det er ikke museets rolle at krænge en holdning ned over deres besøgende. ”Man kan ikke bede en befolkning føle skam eller forsone sig med en fortid, hvor der var helt andre værdier, der gjorde sig gældende. Hvor skal man så stoppe? Hvad med vikingerne? Hvis man skal tage stilling til alle de værdier, der ikke harmonerer med nutidens værdier, kan man få travlt”, siger Michael Böss.