Ny omgang bullshit i Davos

Som altid vil de mange skåltaler i Davos have fokus på at løse verdens problemer. Ikke overraskende er klimakrisen og bæredygtighed centralt placeret på årets dagsorden, skriver Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Ibis, i Børsen.

Der skal ikke herske tvivl om, at virksomhederne kan bidrage med løsninger, der kan gøre verden grønnere. Men et reelt opgør med årtiers forfejlede politikker kommer næppe fra Davos.

I de sidste mange årtier er vi gået den helt forkerte politiske vej – med den økonomiske elite som bannerførende fortrop, og med skattelettelser til de store firmaer og den rigeste del af befolkningen. Og for at betale gildet har man skåret i offentlige services, overførselsindkomster og sociale sikkerhedsnet.

Alt i alt er det svært at have tillid til, at de 3000 magtfulde Davos-deltagere i et pludseligt klarsyn vil afgive deres egne privilegier og fremme politikker, der mindsker uligheden.

24NYT: Over 3.000 politikere og erhvervsfolk fra hele verden tropper op til det årlige World Economic Forum i den schweiziske bjerglandsby Davos, hvor adgangsbilletten koster 60.000 dollar pr. person.

Sidste år landede mindst 1.500 private jetfly i lufthavne tæt på Davos, hvilket var en stigning på 200 jetfly i forhold til 2018. Trenden går i retning af stadig større jetfly som Gulfstream GV and Bombardier’s Global Express.

Klimaudfordringen ligger ekstremt højt på agendaen, hvilket dog ikke afholder de hykleriske politikere og erhvervsfolk fra at flyve i private jetfly. Deres komfort vejer tungere end det CO2-fodaftryk, de sætter på klimaet.

Hovedudfordringen for den globale magtelite er at sikre, at den kan opretholde sin rigdom og privilegier og samtidig undgå, at der opstår flere protestbevægelser og større modstand mod globaliseringen, den grønne omstilling og den teknologiske udvikling, der får mange jobs til at forsvinde.

Ikke noget nyt i det smukke Davos, udover en stadigt større afstand mellem folket og eliten. De rige kommer først til både gynger og karruseller.

Kommentarer