Ny rekord for lønmodtagere sætter pres arbejdsmarkedet

Antallet af lønmodtagere i Danmark slår rekord. Det presser fødevareerhvervet, der i højere og højere grad mangler kvalificeret arbejdskraft.

Fødevareerhvervet efterspørger i stigende grad arbejdskraft, og nu bliver det måske endnu sværere.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der er hele 2.728.761 lønmodtagere i Danmark. Det er 6.703 flere lønmodtagere end den tidligere rekord i april 2008.

Det betyder samtidig også, at ledigheden flere steder i landet er så lav, at der snart ikke er flere hænder at tage af til de job, som virksomhederne mangler arbejdskraft til.

– Det er selvfølgelig en rigtig god nyhed for mange danskere, at de er i job. Men det sætter desværre et yderligere pres på erhvervets mulighed for at finde arbejdskraft, siger Karen Hækkerup, adm. direktør hos Landbrug & Fødevarer.

En ny analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje virksomhed i agroindustrien og knap hver fjerde i fødevareindustrien oplevede, at ”Manglende adgang til arbejdskraft” begrænsede produktionen i 1. kvartal 2018.

For bare tre år siden var det kun 4 pct. af fødevarevirksomhederne, der meldte om manglende arbejdskraft.

Arbejdsstyrken skal øges

På nuværende tidspunkt er der 19 kommuner med en ledighed på 3 pct. eller derunder.

Samtidig er antallet af ubesatte stillinger pr. 100 ledige på landsplan tredoblet siden 2011, så der i dag er 31,4 ubesatte stillinger pr. 100 ledige.

– Det har reelle konsekvenser, når virksomhederne ikke kan finde den arbejdskraft, de skal bruge. I værste tilfælde kan de blive nødt til at sige nej til ordrer, fordi der ikke er nok til at lave arbejdet. Det vil derfor i sidste ende også kunne bremse væksten i hele landet, siger Karen Hækkerup.

LÆS OGSÅ:  Politiet: Her er svaret på gåden om tricktyveri via MobilePay

– L&F mener derfor, at arbejdsstyrken skal øges. Det bør gøres ved både at få flere herhjemme ud på arbejdsmarkedet og ved at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft f.eks. ved at sænke beløbsgrænsen, siger hun.

Landbrug & Fødevarer mener også, at man bør udvide jobkortordningen, så den også omfatter en række faglærte.

Læs hele analysen ”Beskæftigelsen har aldrig været højere i Danmark” her.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)