Ny rekord: Nordens højeste træ står i Silkeborg

En douglasgran ved Slåensø fastholdt titlen som Danmarks og Nordens højeste træ, da Naturstyrelsen målte giganten for rullende kameraer.

Onsdag tog en lokal klatrer en dyb indånding og kravlede mod himlen på bakken ved Slåensø i Silkeborgskovene med et målebånd halende efter sig. Her målte han Nordens hidtil højeste træ meter for meter for første gang i 12 år. Træet er en douglasgran fra 1895, og målebåndet viste 53,7 meter, hvilket er det hidtil højeste træ, der er målt i både Danmark og Norden. Til sammenligning måler Rundetårn 42 meter i højden og en almindelig flagstang er 7-10 meter.

– Træet er imponerende, men nok lige så imponerende er resten af bevoksningen omkring det. De fleste af træerne er over 45 meter, og enkelte andre sniger sig også op på 50 meter. Der er derfor ikke tale om et enkelt træ, som overvokser alt i sin nærhed, men et træ, som har den helt ideelle placering. Målingen viser, at træet trives i bedste velgående, og så er det en sjov detalje, at det var den samme klatrer, der vovede sig op i trækronerne, da den blev målt i 2006, siger Søren Hald, skovrider i Naturstyrelsen.

Begyndte som forsøgstræ 
Douglasgranen stammer oprindeligt fra det vestlige Nordamerika. Da den i sin tid blev plantet ved Slåensøen i Silkeborg som et forsøg, var der ingen, der vidste, om den rent faktisk kunne gro. Douglasgranen blev plantet for at redde et tyndt bevokset område af skoven, hvor bøgetræerne ikke kunne vokse ordentligt. Det viste sig dog, at træet virkelig var havnet på det rette sted, da bakken, den står på, består af en fed og leret jord – den såkaldte glimmerler, der blev aflejret for 15 millioner år siden. Glimmerleret er næringsrig, og det nyder træer som douglasgranen godt af, da den sender sine rødder dybt ned i jorden.

LÆS OGSÅ:  Danskerne drikker sig så fulde, at de kommer til skade

– Træet står på en bakketop og bliver derfor slidt af vinden. Derfor er det lidt af en overraskelse, at det faktisk er vokset med 20-30 cm om året. Douglasgranen er vidt udbredt i Vestkyststaterne i USA og i sit hjemland kan den blive betydelig højere end 53 meter. Tiden vil vise, hvor stor den kan blive i Danmark. Vi ved, at der rundt om i landet står andre træer, som er højere end 50 meter, men de er så vidt vi ved ikke blevet målt for nylig, siger Søren Hald.

En kæmpegran (Abies grandis) på Rye Nørskov mellem Silkeborg og Ry var indtil 2002 Danmarks højeste målte træ med 52,5 meter, inden træet væltede i et stormvejr.

Se giganten med egne øjne
Nordens højeste træ ved Slåensø er ikke afmærket i skoven, men kan ses, hvis man følger stien mod udsigtspunktet Kongestolen. Fra rastepladsen ved Sønderskovvej følges den gule rute mod nordøst ind i skoven mod Slåensø. Omkring 500 meter inde rammer man en tværvej. Lidt til venstre ligger Kongestolen, men går man til højre og følger vejen cirka 60 meter frem, står den største douglasgran cirka 20 meter fra vejen inde til højre. Den står i en lille lysning på en svag forhøjning af landskabet.

Se opmålingen i TV2 Vejret lørdag aften.

Douglasgranens vækst gennem årene:
1997: 49.0 m.
2003: 50.6 m.
2006: 51,6 m.
2018: 53,7 m.

LÆS OGSÅ:  Endelig! Dømt til udvisning for bestandigt

Fakta: Douglasgran
Douglasgranen kan kendes på en meget tyk og furet bark og er meget robust. På grund af den tykke, korkagtige bark, der altid er fugtig, går træerne ikke til ved skovbrand, men skyder igen året efter.

Fakta: Danmarks største og ældste træ
Kongeegen i Jægerspris Nordskov menes at være Danmarks ældste træ med sine 1600 år.

Danmarks største træ i rumfang er Valdemarsegen på Corselitze på Falster. Den rummer mere end 100 kubikmeter (målt i 1990) Træets højde er 25,4 meter, omkredsen er 9,35 meter og det er anslået til at være omkring 550 år gammelt.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)