Ny skandale i politiet

Politiet har opdaget en fejl i den måde, hvorpå politiet tidligere benyttede DNA-profiler, og ændrer nu praksis. Fejlen bekymrer flere forsvarsadvokater og betegnes som en potentielt ny ”teleskandale”.

Politiet har i en nylig kriminalsag rettet mistanke mod en person på et forkert grundlag. På baggrund af DNA-beviser mente politiet, at det havde et ”overordentligt stærkt match” mellem personen og det specifikke DNA-bevis og sigtede derfor personen i en kriminalsag.

Det viste sig imidlertid, at det var politiets systemer, den var gal med, og ikke personens gerninger – den pågældende var uskyldig, mens der har været fejl i politiets brug af DNA som bevis.

Fejl i DNA kan have medført, at uskyldige er blevet dømt. ”Hver eneste gang, der er risiko for, at en uskyldig bliver dømt, er det et problem for retssamfundet”, siger forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen.

Fejl i DNA er værre end fejl i teleoplysninger, fordi DNA bruges som et afgørende bevis og ikke et indicium som teleoplysninger”, siger forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen.

Kommentarer