Ny solodanser i Den Kongelige Ballet

Ryan Tomash i Don Quixote. Foto: Costin Radu
Ryan Tomash i Don Quixote. Foto: Costin Radu

Lørdag aften blev det unge stortalent Ryan Tomash udnævnt til solodanser på Det Kongelige Teater.

Der spirede en forventningsfuld summen i salen, da klapsalverne fordampede i teatermørket, og Nikolaj Hübbe trådte ud på scenen efter sæsonens sidste forestilling af Don Quixote.
Smilene i spotlyset voksede, og salen blev næsten så stille, at man kunne høre hjerterne banke. For når balletmesteren træder op på scenen efter en forestilling, er det som regel med nyheden om, at en danser skal forfremmes til solodanser, og denne aften var ingen undtagelse. Ryan Tomash er ny solodanser ved Den Kongelige Ballet.

Nikolaj Hübbe begrunder forfremmelsen af Ryan Tomash med disse ord:

“Hvis jeg var en ung balletelev, og så Ryan Tomash danse, så ville han straks blive mit store stjerneidol. Han blander styrke med en nobel følsomhed, og så er han en meget begavet rollefortolker med en sprudlende energi, og hans dans smitter af på alle, han står på scenen med.”

Canadiske Ryan Tomash har gjort kometkarriere, siden han blev ansat i Den Kongelige Ballet tilbage i 2017. På trods af, at han begyndte i kompagniet som korpsdanser, har den 22-årige danser båret solistrollerne helt fra begyndelsen. Han blev udnævnt solist i 2021 og har trods sin unge alder allerede udmærket sig ved at danse flere af de berømte hovedroller i ballettens repertoire.

LÆS OGSÅ:  Balletten Mahlers 3. symfoni opføres i sæson 20/21

Titlen som solodanser er den fineste, man kan pryde sin balletkarriere med, og den er kun meget få dansere forundt.

Ryan Tomash (f: 1999) er uddannet fra Canada’s National Ballet School. Han blev ansat ved Den Kongelige Ballet som korpsdanser i 2017 og udnævnt til solist i 2021.

Udvalgte hovedroller
Romeo i Romeo og Julie, Basil i Don Quixote, Junker Ove i Et Folkesagn, havguden Golfo i Napoli, Armand Duval i Kameliadamen, kavaleren i Balanchines Nøddeknækkeren samt solopartier i JuvelerPersistent Persuasion og Mahlers 3. symfoni.