Ny tendens: Virtuel vurdering af boliger

Virtuelle vurderinger vinder frem
Ny trend: Peter Hjortlund fra home i Aalborg har taget Facetime i brug i kampen mod coronavirus. Boligejere i salgstanker og mægler kan mødes i boligen online i stedet for at mødes fysisk

”Det er fedt, at man efter 13 år i mæglerfaget stadig kan få sommerfugle i maven og blive udfordret,” fortæller Peter Hjortlund, der indehaver af en række home-butikker i Aalborg og Nordjylland.

Det er en ny virkelighed i en hverdag, hvor det ikke altid kan lade sig gøre at mødes med kunderne, han fortæller om.

Peter har lige haft sin første ’virtuelle vurdering’ af en bolig og er stadig  lidt oppe at køre over de mange digitale muligheder, der findes, og som faktisk kan anvendes i en mæglers hverdag.

”Kunden var helt forståeligt lidt utryg ved at mødes pga smitterisiko – selv om vi selvfølgelig følger myndighedernes anbefalinger nøje – så jeg foreslog en virtuel vurdering via Facetime, som kunden er fortrolig med,” fortæller han om baggrunden.

Det ’tekniske set up’ er enkelt.
Ejeren viste rundt i huset med sin iPhone via et videoopkald, mens Peter så med hjemmefra på sin iPad og stillede spørgsmål og guidede undervejs, hvis der var noget, han ville se nærmere på, og noterede alle oplysningerne på sin pc.

”Det fungerede ret godt. Jeg er selvfølgelig nødt til at stille flere spørgsmål, end jeg normalt gør, da der er flere ting, jeg ikke kan konstatere ved selvsyn,” forklarer Peter.

LÆS OGSÅ:  Unge, der begår kriminalitet offline, gør det også på nettet

Han ville selvfølgelig helst have set huset med ’egne øjne’ og mødt boligejeren ansigt til ansigt, men han mener en video-vurdering er et glimrende alternativ i en svær tid, hvor vi skal begrænse fysiske møder.

”Mange boligejere i salgstanker foretrækker nok at se tiden lidt an i den nuværende situation, men der er også en del, der er utålmodige for at starte en dialog op om et salg, i lyset af at vi kommer ud på den anden på et tidspunkt, og her er videomødet en oplagt mulighed,” siger Peter Hjortlund.

En tur rundt om huset
Efter rundvisningen inden døre, tog boligejeren Peter med på en tur rundt om huset og i haven, og nu – efter en times tids rundtur via telefonen – føler han sig egentlig godt klædt på til at komme med sit bud på, boligens salgsværdi.

”Kombineret med alle de oplysninger, vi har om boligen, fx via BBR, Google Streetview, luftfotos og mit kendskab til kvarteret har jeg et rigtig godt grundlag for at fastsætte den rigtige pris,” fortæller den lokale home-mægler, der understreger at en virtuel vurdering kræver endnu grundigere forarbejde fra mæglerens side end en ’almindelig’ vurdering, fordi det er en uvant situation.

Næste trin har Peter allerede aftalt med kunden. Han sender et oplæg på økonomien i et salg og en salgsstrategi for boligen på mail.

LÆS OGSÅ:  Vær opmærksom, når du køber kosttilskud på nettet

”Og så tager vi et nyt møde en af de nærmeste dage – med et videoopkald selvfølgelig – hvor vi snakker om tingene. Jeg har en rigtig god mavefornemmelse om at få boligen til salg,” siger Peter Hjortlund med et smil.

Han oplyser, at han, ifølge reglerne, faktisk skal besigtige boligen fysisk, og det gør han lige så snart omstændighederne tillader det, for den endelige værdiansættelse.

Online-fremvisninger og live åbent hus med mobilen på boliger til salg er også en mulighed, der er i spil i Peter og kollegernes verden.

”Det fungerer også fint – selv om der nok ikke er mange, der køber en bolig uden at have stået i den og selv fornemmet det hele. Men det er et fint første step til at afklare, om det er noget, man er interesseret i.”

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)